Kuorejärven lintutorni, Saarijärvi

Vuosi 2021 on ollut melkoisen huikea lintubongausvuosi itselle. Paljon hyviä lintubongauksia ja -hetkiä on ollut koko vuoden ajan. Olen myös ottanut erillistä aikaa bongaukselle, ja on tullut käytyä ahkerasti lintutorneissa. Toki bongailua voi yhdistää retkeilyynkin, mutta lintutornissa istuminen on ihan oma juttunsa, jonne ei viitsi ottaa esimerkiksi koiria tai miehiä kyllästymään. ;)

Kuorejärven lintutorni.

Yksi kesän mieleenpainuvimmista lintureissuista oli kesäkuussa, kun käytiin kiertämässä yhden viikonlopun ajan useampi lintutorni ja -kohde Saarijärvellä äidin kanssa. Kirjoittelinkin jo aiemmin retkestä Riekonkoskelle. Yhtenä iltana lähdettiin käymään Kuorejärven lintutornilla Kalmarissa. Kuorejärven lintutorni sijaitsee 13.tien varrella olevan järven rannalla. Pellot reunustavat järveä, joka on enemmänkin kokoluokkaa lampi. Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen sivuilta löytyy lisää infoa tästä tornista ja muistakin mielenkiintoisista lintupaikoista Keski-Suomen alueella. Torni on melko pusikossa, mutta pieni puinen kyltti Kuorejärvetien varressa näyttää suunnan (Kartta paikalle postauksen lopussa). Jätettiin auto opasteen jälkeisen metsäautotien haarautuman alkuun. Tänne ei kannata monella autolla tulla, sillä tilaa ei ole kuin yhdelle. Tien varresta tornille on vain 100 metriä.

Maisema Kuorejärvelle.

Torni on hyvässä kunnossa ja korkea. Oli ilta-aika ja hieno, kultainen ilta-aurinko, todella hyvä bongailusää. Vain mäkäräisiä oli seurana, mutta onneksi torni oli sen verran korkealla, että ne jäivät alemmas. Melko heti, kun kiivettiin torniin, ihmettelin oudonnäköistä, honkkelia lintua, jota lokit ja muut pikkulinnut ajoivat takaa. Se lenti lyhyen matkaa ja pölähti kaislikkoon. Olin vasta kaivanut kameran esiin, joten nopeasti sohaisin sinne päin ja otin sarjatulella kuvia. Kuvista sitten aloin tarkistaa asiaa ja mitä – kaulushaikarahan siinä! Kaulushaikaran ääni on kuin pulloon puhaltaisi. Koko kevään olin tätä ääntä monilla lintutorneilla kuunnellut, mutta koska kaulushaikaran näkeminen on harvinaista, koska se lähinnä istuu pesässään ja maastoutuu todella hyvin, en ollut uskonut että tälläinen tuuri kävisi! Uskomatonta. Kuvat eivät tosiaan kummoisia ole, mutta muistoksi itselle sitäkin tärkeämpiä.

Kaulushaikara laskeutuu rantakaislikkoon.
Kuorejärvi Saarijärvellä.
Joutsenia Kuorejärvellä.
Maisemia ja niemenkärki Kuorejärven lintutornilta katsottuna.
Rento retkeilijä kiikaroi lintutornista.

Torni oli sen verran mukava, ja iltakin niin myöhäinen, että mukana ollut Haiku-koira malttoi ruveta nukkumaan tornin lattialle. Vähän takkia ja hupparia vain pehmusteeksi alle. Kaulushaikaran lisäksi nähtiin muutaman tunnin aikana ennen auringonlaskua joutsenia, kuovi, telkkiä, rantasipi, pikkulokkeja, naurulokkeja, kalalokkeja, kalatiiroja, sinisorsia ja töyhtöhyyppiä. Lisäksi kuultiin ruisrääkkä. Se ei kuitenkaan näyttäytynyt. Paikalla vilistivät myös kettu ja rusakko. Varsinkin kettu oli niin söpö pomppiessaan kirkkaanvihreän heinän seassa!

Kuorejärvi ilta-auringossa.
Joutsenia kuvattuna Kuorejärven lintutornista, Saarijärvellä Keski-Suomessa.
Maisema lintutornista. Taustalla näkyy 13. valtatie.
Joutsen Kuorejärven lintutornilla.
Kuorejärven lintutorni eli Kalmarin lintutorni.
Aurinko laskee lintutornilla.
Maisema pellolle ja takana olevalle järvelle.
Joutsenen pesä ja lokkeja Kuorejärvellä Kalmarissa.
Kettu juoksee ruohikossa.
Pieni polku vie lintutornille metsän halki.

Kuorejärven lintutorni sijaitsee osoitteessa Kuorejärventie 87-35, 43270 Saarijärvi. Kartta yllä. Tornille siis ajetaan Saarijärveltä 13.tietä Kokkolaan päin noin 20 km. Torni ja risteys on n. 1,5 km Kalmarin kylän jälkeen. Kuorejärventie on hiekkatie, jota ajetaan n. 1 km. Keväällä ja huonommalla kelillä voi olla hyvä idea jättää auto kauemmas.