Riekonkoski, Saarijärvi

Olen tällainen bloggaaja, jolta postauksia putoilee vähän milloin sattuu, eli fiiliksen mukaan. Mulla on useampi retkijuttu keskeneräisenä luonnoksina ja joskus näitä tupsahtelee sitten julkaisukuntoisiksi näin mihin aikaan vuodesta sattuu. Blogini tarkoituksena onkin kyllä ollut aina toimia arkistona, juttuina joihin voi palata ja löytää vinkkejä vuosiakin myöhemmin. Pääasia on pitää bloggailu rentona harrastuksena, kuten blogin nimikin kuvaa. Instagramini puolelta löytyy muuten myös lisää retkikohdevinkkejä. Sellaisiakin, mitä ei tänne blogin puolelle ehdi laittelemaan.

Hiekkatie Riekonkoskelle.
Saarijärven Riekonkoski.

Nyt palataan kesään. Tänä vuonna, varsinkin keväällä ja kesällä olen kiertänyt ahkerasti lintutorneja. Kesäkuun alussa vietin pari retkipäivää Saarijärvellä, Keski-Suomessa. Kävimme kiertämässä pääasiassa lintutorneja ja muita lintubongailupaikkoja. Tornien lisäksi kävimme yksi iltapäivä myös Riekonkoskella, joka sijaitsee Saarijärven Muittarin ja Ranta-Hännilän välimaastossa. Käytiin koskella uudestaan myös heinäkuussa, joten tässä postauksessa on kuvia sekaisin molemmilta kerroilta.

Laavu Riekonkoskella.
Laavu ja tulistelupaikka Saarijärven Riekonkoskella.

Riekonkoski on perhokalastajien suosima paikka, mutta koski laavuineen on kiva paikka vierailla myös muillekin, sillä maisemat ovat upeat. Autolla pääsee ihan laavun viereen. Mutkitteleva hiekkatie vie paikan päälle ja viimeinen pätkä kapeaa tietä oli ainakin kesäkuussa ajokelpoisessa kunnossa. Tien päädyssä on pieni parkkipaikka, jossa tilaa kahdelle autolle. (Mahdollisesti myöhemmin myös useammalle, sillä näytti sille että parkkista ollaan laajentamassa, heinäkuussa kun kävin.) Tulipaikka, puucee ja kota ovat ihan parkkiksen vieressä ja koski ihan laavun edessä. Kalastukseen tarvitsee erillisen luvan. Tänne myydään Riekonkoski ja Muittari -yhteislupaa, jonka vuorokausihinta oli nyt vuonna 2021 18 euroa. Lisätietoja luvista Visit Saarijärven sivuilla. Tuo toinen lupaan sisältyvä paikka Muittarinkoski sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Riekonkoskesta. Riekonkoski yhdistää Mahlunjärven ja Saarijärven. Vesistöjä Keski-Suomessa riittääkin.

Maisema järvelle Riekonkosken takana.
Vesilintuja Riekonkoskella.

Alueella ei ole virallisia luontopolkuja, mutta pieni tampattu polku kulkee kosken viertä, pusikoissa. Myös hiekka-autotietä pitkin käveltiin takaisinpäin ja senkin varrelta pääsee osittain ihailemaan kosken kuohuja. Kesäkuun alussa itikoita oli ihan valtavasti, joten kovin pitkälle emme metsäpolkuja viitsineet kulkea. Parhaat näköalapaikat ovatkin kyllä suoraan kodan edessä. Sanoisinkin, että tämä paikka olisi aika kiva retkikohde koko perheelle, josta osa haluaa istua laavulla eväitä syöden, yksi katsella koskea ja lintuja ja yksi kalastaa.

Riekonkoski Saarijärvellä on upea luonto- ja lintukuvauskohde.

Koski ja sitä ympäröivät vehreät maisemat olivat tosi kauniit. Keskellä jokea oleva pieni saari oli myös valokuvauksellinen. Lintuja bongailtiin myös tottakai. Nähtiin telkkiä, isokoskeloita, naurolokkeja, kalatiiroja, västäräkkejä, rantasipi, talitiaisia ja peippoja. Heinäkuussa isokoskelon poikaset olivat jo kasvaneet hienosti.

Koski laskee vuolaana puiden välissä.
Lintuja Riekonkosken kuohuissa ja kivillä.
Riekonkoski Saarijärvellä Kolkanlahdessa on Keski-Suomen salainen luontohelmi.
Riekonkoski on upea koko perheen retkikohde.
Riekonkoski kuohuu.
Riekonkoski on kesäkuussa runsas ja kuohuva.
Aaltoja vedessä.
Isokoskeloita ja naurulokki kivellä Riekonkoskella.
Upea järvimaisema Riekonkoskella.
Riekonkosken kuohuja alempaa.
Kiviä kosken keskellä olevan saarekkeen ympärillä.
Isokoskelon poikanen kivellä.
Kiviä joen keskellä.
Joki ilta-auringossa.
Kelopuita Riekonkoskessa.
Kelopuu Riekonkosken alajuoksulla.

Kartta paikalle yllä. Jos kartta ei näy, osoite on Riekontie 135, Saarijärvi.