Ämmin polku ja Hangasjärvi, Salla

Niinhän se oli pohjoiseen päästävä tänäkin kesänä. Tänä vuonna kesälomakohteeksi valikoitui Salla. Salla on ollut ainakin omassa somessani nyt kovasti in ja puheenaihe, kun Sallaan on syntymässä Suomen 41. kansallispuisto. Lomakohteen valintaan vaikutti myös ainakin omalle kohdalleni kovasti kohdistettu mainonta. Kuusamo on meidän vakkarikohde, mutta koska tänäkin vuonna se oli sen verran ruuhkainen, että päätettiin valita joku muu paikka. Sallatunturit olivatkin juuri sopivasti Kuusamon pohjoispuolella ja täällähän on jo osittain tullutkin pyörähdettyä, kun osa Oulangan kansallispuiston alueista on Sallankin puolella. Lisäksi vuokramökkejä oli vielä mukavasti vapaana, vaikka varailimmekin mökkejä vasta nyt kesällä.

Pitkospuut Sotkan Ämmin kierroksella. Taustalla tekeillä oleva Sallan luonnonilmiöiden tarkkailupaikka.

Sallassa on kansallispuiston rakennus meneillään nyt kesällä 2021. Rakentamisen ja alueiden uusimisen huomasikin reiteillä kulkiessaan. Osa rakenteista kaipaakin kyllä kunnostusta. Esimerkiksi tulipaikoilla oli rikkinäiset tai puuttuvat tulisijat (esim. pelkät kivet, ei ritilää tms.), pitkospuut olivat huonokuntoisia ja polkujen merkinnät maastossa olivat osittain epäselviä tai puuttuivat kokonaan, luultavasti juuri keskeneräisyyden takia. Useita polkuja oli esimerkiksi eri kartoissa ja opasteissa useilla eri nimillä ja kartoissa ja nettisivuilla polut oli merkattu kulkemaan eri paikoista. Siis merkinnät poikkesivat toisistaan. Tämän takia esimerkiksi 11 kilometrin polku saattoikin muuttua 13 kilometrin reitiksi, koska harhaan kulkemista oli paljon. Loppujen lopuksi emme aina tienneet, olimmeko sittenkään kulkeneet väärin vai ihan oikein. Maastokartat-äppin avulla ei kuitenkaan eksymään päässyt. Emme kyllä olleet ainoita tuskastelijoita, kuulimme muiltakin retkeilijöiltä samoista ongelmista, että varsinkin reittien alkuja oli vaikeaa löytää. Sinänsä se ei menoa haitannut, kun ollaan jo totuttu että kilometrimäärät on yleensä enemmän suuntaa-antavia pohjoisessa.

Ämmin kierros ja alkupäätä, taustalla näkyy Sallatuntureiden laskettelurinteet.

Majoituimme tuntureiden alla olevissa mökeissä ja usea luontopolku lähtikin ihan kivenheiton päästä mökeistä. Viikon aikana ehdimmekin käydä monessa retkikohteessa Sallatuntureiden alueella. Aloittelen postaukset helpoimmalla ja melkein lyhimmällä reitillä: Ämmin polulla. Sotkan Ämmin polku on 2,6 km rengasreitti, joka kulkee melko tasaisessa maastossa laskettelukeskuksen ja autotien eteläpuolella. Samalla alueella risteilee useita pikkureittejä. Lisää infoa näistä löytyy mm. luontoon.fi -sivuilta tai visitsalla.fi-sivuilta. Ämmin polku on 2,6 km ja Metsäkuninkaan polku tai toiselta nimeltään Hangasharjun kierros on 4,5 km ja molemmat kulkevat osittain limittäin. Lisäksi alueella on muitakin risteileviä polkuja, jotka löytyvät Hangasjärven reitit -otsikon alta joistakin kartoista ja palveluista. Me kävimme kiertämässä Ämmin polun (Maastossa nimetty kylteissä nimellä Sotkan Ämmin polku) ja sen päälle koukkauksia muille reiteille ja juurikin tuolla Hangasjärven rannassa olevalla laavulla. Nimi tulee siitä, kun reitti kiertää entisen Sotka-nimisen tilan mailla. Sotkan emäntää kutsuttiin Ämmiksi. Ämmi on sallalainen kunnianimi isoäidille.

Suota Ämmin kierroksen alussa.

Sekä Ämmin, että Metsäkuninkaan reiteille lähdetään Salla Ski Resortin alueelta. Kartta postauksen lopussa. Parkkipaikalta kuljetaan takaisinpäin (eli EI niiden isojen kylttien suuntaan ja kaarien ali vaan takas) autotien yli, Papana pubin parkkipaikan ohitse vasemmalle ja suunta kohti mökkien välissä aukeavaa pientä suoaukeaa ja pitkospuita. Kunhan tänne asti on päässyt, on reitti hyvin merkitty. Reitti on merkitty sinisin neliöin ja koko retkiviikkomme kohteista tämä oli selkein. Eksymään ei pääse, vain risteyskohdissa on oltava vähäsen tarkkana, mutta oikeat suunnat olivat kyllä selkeästi merkitty.

Maisema Sallatunturille.
Tupien laavu Sotkan Ämmin kierroksella.

Reitin rengasreittiosuus alkaa suomaisemilla, kun pitkospuut kuljettavat mökkien välissä olevan pienen suoaukean yli. Lähdin kiertämään reittiä myötäpäivään. Ensimmäinen laavu, nimeltään Tupien laavu, onkin jo tässä suoalueen reunassa. Laavun viereen oli juuri rakenteilla myös uusi luonnonilmiöiden tarkkailupaikka, joka on modernia laavua muistuttava puinen rakennelma. Samanlaisia rakennelmia on Sallassa muuallakin ja tulossa ilmeisesti lisää. Laavu on kivalla paikalla. Maisemia voi ihastella Sallatunturin rinteiden suuntaan ja samalla bongailla suon lintuja. Käytiinkin vielä erikseen istuskelemassa laavulla yksi ilta, kun se oli niin lähellä meidän mökkiä. Välillä satoi ja välillä paistoi, mutta laavun alla ei kastunut. Lintuja lenteli alueella paljon, joten viikon parhaimmat lintuhavainnot, kiikareilla kiikaroiden suolle ja läheisiin puihin, tuli tehtyä tässä. Bongauksina mm. valkoviklo, käpylintu ja urpiainen.

Maisema Tupien laavulta. Edessä aukeaa Sallatunturi.
Valkoviklo.
Ämmin kierros etenee metsään.
Pitkospuita on reitillä paljon.
Tie haarautuu. Lähden käväisemään Hangasjärvellä.

Laavulta ensimmäiseen risteyskohtaan muille poluille olikin vain kivenheitto. Reitti tuntui nopealta, kun aiemmin oli kivunnut hitaita mäkiä ylös. Sääkin lupaili hyvää, joten lähdimme tekemään käväisyn Hangasjärven laavulle. Matkaa sinne tuli vain 1,3 km suuntaansa. Tämän polun varrella on myös Ämmin lähde. Lähde ei siis ole nimensä mukaisesti Ämmin kierroksen varrella, kuten voisi kuvitella, vaan lähteelle pitää tehdä rengasreitiltä erillinen koukkaus Hangasjärven suuntaan. Jos ei aio käydä Hangasjärvellä asti, kannattaa kuitenkin poiketa lähteellä, sinne on polulta vain hyvin lyhyt matka.

Puro Ämmin lähteen vieressä.
Lato ja takana Ämmin lähde.
Sotkan Ämmin lähteen infotaulu.
Sotkan Ämmin lähde.
Polku kohti Hangasjärveä vie mutkitellen havumetsän halki.
Rinne Hangasjärvelle Sallassa. Haiku valmistautuu nousuun.
Sallan retkipoluilla Haikun kanssa.

Lähteeltä matka jatkuu kohti Hangasjärveä. Pian luvassa on jyrkkä nousu rinteen päälle. Nousu onkin päivän ja reitin ainut, eli ei paha. Mäen jälkeen kävellään lyhyt pätkä harjanteen päällä, kunnes saavutaan polkujen haarautumakohtaan. Edessä siintää vesi – ja pian saavutaankin Hangasjärven rantaan portaikon avittamana.

Portaat alas kohti Hangasjärven rantaa ja laavua Sallassa.
Polku vie Sallan Hangasjärvelle.
Hangasjärven laavu.
Hangasjärvi.
Hangasjärvi muuttuu suoksi.
Rantasipi Hangasjärven rannassa Sallatuntureilla.
Hangasjärven grillikatos ja laavu toisesta suunnasta.
Hangasjärvi ja suota. Taustalla siintää vuori- tai tunturimaisema.
Heinää suolla.
Keinutuoli Hangasjärven rannalla, laavun edustalla.

Hangasjärven laavu on todella hienolla paikalla järven ja suon laitamilla. Järvi muuttuu laavun vieressä suomaisemaksi ja takana siintää Lehtotunturi ja Ruuhitunturi. Syödään pienet eväät ja ihastellaan lintuja. Rantasipi hyppelehtii puun karahkalla järven rannassa ja kuukkelikin pyörähtää laavun yllä oksalla. Paikalla olisi keinutuolikin, josta voi ihastella maisemia! Haiku-koira ei innostu tuolissa istumisesta kuvia varten – pitäisi jo päästä jatkamaan matkaa koiran mielestä! Laavulta voisi lähteä kiertämään 16 kilometrin Ruuhitunturin reitin. Me kuitenkin palaamme takaisin samaa reittiä ja siirrymme takaisin viralliselle Ämminpolulle.

Haiku katselee maisemia Sallatuntureiden luontopoluilla. Koirankin kanssa voi kävellä maastossa helposti.
Ämmin kierros jatkuu, lisää havupuita.
Haiku-koira pitkospuilla.
Välillä Ämmin kierroksella on myös kosteampia alueita, joiden yli pitkospuut vievät.

Ämmin polku kaartelee vuorotellen kuivassa havumetsässä ja kosteampien pienien suopätkien yli. Pian saavutaan viimeiselle laavulle. Ämmin laavu sijaitsee noin 100 metrin päässä Ämminpolulta. Kyltti näyttää selkeästi laavun suunnan. Ämmin nuotiopaikka on pienen ja hurmaavan suolammen rannalla, pitkospuiden päädyssä. Tässä kohtaa nappaamme vain muutaman kuvan ennen kuin lähdemme kulkemaan reitin viimeiset sadat metrit loppuun saakka.

Kohti Ämmin laavua.
Sotkan Ämmin laavu Sallassa.
Sotkan Ämmin laavu sijaitsee pienen suolammen rannalla.
Sotkan Ämminpolun laavulta reitti jatkuisi eteenpäin Metsäkuninkaan polulle.
Sotkan Ämminpolun laavu Sallatuntureiden juurella.
Pitkospuut suolla Ämminpolulla Sallassa.
Puita suolla.
Kuivaa havumetsää Ämminpolulla.

Ämminkierros on mukava pikkureitti, joka sopii hyvin koko perheelle, suosittelen!

Ämmin polun lähtöpiste on Sallatunturin juurella, laskettelukeskuksen parkkipaikan vieressä. Tunturikeskuksen osoite on Revontulentie 5, 98900 Salla. Reitille pääsee kulkemalla ison autotien yli, eli takaisin tulosuuntaan, ei tuntureille päin.