Jyrkkäkosken ruukki ja Volokinpolku talvella

Maaliskuun alussa kävimme retkeilemässä ja mökkeilemässä Sonkajärvellä. Lukiessani Sonkajärven luontokohteista, monissa tärkeimpänä mainittiin Volokinpolku sekä läheisen Jyrkän kylän ruukki ja ruukkialue koskineen. Yhtenä päivänä kävimme siis tekemässä pienen päiväretken Jyrkän kylälle. Kesällä alueella on kesäkahvila Ruukin tupa ja monipuolista toimintaa ruukin alueella. Näin talvella kesäkahvilat ja muut eivät tietenkään olleet auki, mutta paikalla riitti silti ihasteltavaa, kun kelikin oli mitä mainioin. Ajatuksena oli käydä katsomassa pääsisikö Volokinpolulle kävelemään talvella ja käydä jossakin tulentekopaikalla evästelemässä.

Jyrkän ruukki ja Jyrkän koski maaliskuussa.
Jyrkän ruukki ja Jyrkän koski maaliskuussa.

Reitti 30 kilometrin mittaiselle Volokinpolulle lähtee tosiaankin ruukin alueelta (Osoite on Jyrkäntie 1881, 74380 Jyrkkä ja kartta parkkipaikalle löytyy postauksen lopusta). Paikalle oli helppo löytää, isoa punaista ruukkirakennusta ei voinut olla huomaamatta. Kesällä olisi kiva päästä käymään uudestaan, että näkisi paikkaa sisältäkin päin. Valokuvien perusteella näyttää tosi hienolta ja mitä ulkoa päin pystyi sisätiloista hahmottamaan. Ajatuksena meillä oli kävellä Jyrkän ruukilta toiseksi lähimmälle tulipaikalle, Kangaslammin särkille. Ensimmäinen tulipaikka löytyy jo heti ruukin vierestä, kosken rannasta. Lunta vain oli tosi paljon ja oikean reitin löytäminen oli vähän hankalaa. Myöhemmin lähtiessä huomattiinkin, että polun kyltti olikin hautautunut jättimäisen lumikasan alle.

Jyrkän Ruukin Ruukintupa talvella.
Ruukintupa.
Jyrkän ruukki ja Jyrkän koski Sonkajärvellä maaliskuussa.
Volokinpolku alkuosa.
Kohti Volokinpolkua!

Lähdettiin kävelemään eniten polunnäköistä uraa pitkin. Kävely oli aika hidasta, sillä lumi oli paikoitellen aika upottavaa. Näin kyllä vähän arveltiinkin, että voi käydä näissä vähän syrjäisemmissä ja vähemmän tunnetuissa retkikohteissa, että talvella ei sinne ole tavallisella kävelijällä asiaa ilman lumikenkiä tai suksia. Haiku-koiraa hanki kannatteli helposti, joten Haikulla oli mukavaa juosta ympäriinsä.

Jyrkän koski maaliskuussa.
Jyrkän kosken maisemia maaliskuussa.
Volokinpolku ja maaliskuun keväthanget.
Tonttu Volokinpolulla.
Ihan kuin joku olisi tarkkaillut meitä reitillä… ;)
Volokinpolku talvella ja maisema järvelle.
Säät olivat upeat! Aurinko paistoi kirkkaasti.
Sonkajärvi talvella.
Haiku poseeraa aurinkoisimmalla paikalla.
Järvimaisema talviasussa.
Maisema niemenkärkeen puiden välistä Volokinpolulla.
Reitti järveä pitkin talvella Volokinpolun läheisyydessä.

Jonkin ajan päästä huomattiin, että tamppautunut reitti kääntyi sivuun siitä, kuin mihin Volokinpolku puuhun merkittyjen maalimerkkien mukaan jatkuisi. Päätettiin kuitenkin käydä katsomassa, miten pitkälle päästäisiin tätä reittiä pitkin, sillä aikaa oli vielä ja sää oli mitä upein. Tampattu reitti kiersi lähimmän niemen kärkeen ja jäätä pitkin järven yli. Käytiin siis vain käppäilemässä ekan niemen kärkeen muutaman kilometrin verran. Yritettiin oikaista autotielle jään yli, mutta yhtäkkiä olikin sulaa ja upottavaa siinä kohtaa, liekkö jotain virtauksia. Käännyttiin sitten takaisin ja kuljettiin samaa reittiä takaisin Jyrkänkoskelle ja kodalle, jossa syötiin eväät.

Maisemia Jyrkän ruukillepäin.
Karvaisia bongauksia järvellä.
Karvaisia bongauksia keskellä järveä.
Volokinpolku vaihtui toiseen reittiin.
Maisema takaisinpäin.
Talvella Volokinpolku oli kävelykelvoton. Vaihtoehtoinen reitti kulki järvellä.
Jyrkän kosken maisemia oksien välistä.
Jyrkän koski talvimaisemassa.
Takaisin Jyrkänkoskella. Pieneltä laiturilta olivat upeat maisemat joka suuntaan.

Volokinpolulle on suunnattava kesällä uudestaan. Volokinpolusta löytyy lisää infoa mm. Retkipaikan blogista täältä ja Kuopio-Tahkon sivuilta täältä. Volokinpolku on tosiaan yksisuuntainen reitti, jossa kokonaisuudessaan riittää 30 kilometriä taivallettavaa. Myös polun varrelle pääsee joistakin kohdista tekemään pistoksen ja näihin kohtiin pääsisi myös autolla lähelle. Myös kuulemma talvella. Emme lähteneet kuitenkaan selvittämään nyt näitä koukkausmahdollisuuksia, sillä olin epäileväinen ovatko polut sielläkään yhtään paremmin käveltävissä talvella. Hei, jos joku näistä tarkemmin tietää, voi vinkata tuonne kommenttikenttään, niin saadaan infot jakoon.

Jyrkän koski maaliskuussa.
Jyrkän koskimaisemat.
Kosken kuohuja Jyrkällä.
Jyrkänkoski -grillikota Volokinpolun alkupäässä ja Jyrkän kosken vieressä.
Jyrkänkosken kota on aivan kosken rannassa ja Volokinpolun alkupäässä.
Makkarat tulilla.
Aurinko paistaa Jyrkänkoskelle.
Aaltoja Jyrkänkoskelle, joka on talvellakin sula.
Jyrkän ruukin koski.

Säät kyllä suosivat tällä retkellä jos ei muuta! Lähtöpiste Jyrkkäkoski (vai Jyrkänkoski – molempia kirjoitusasuja olen nyt bongaillut netistä!) ja Jyrkän ruukki varsinkin olivat upeita näin kevättalven auringossa. Sinisenä hohtavat kosken kuohut näyttivät mahtavilta. Hienoja kuvia olen nähnyt ihmisten ottaneen myös vastarannalta. Minäkin yritin päästä sinne puolelle katsomaan maisemaa, mutta ei onnistunut, koska kaikkialla oli liikaa lunta. Ehkäpä tänne on siis tultava joku kesä uusiksi!

Kartta alueelle ja Ruukin parkkipaikalle yllä. Jos kartta ei näy, osoite on Jyrkäntie 1881, 74380 Jyrkkä.