Keihäsjärven lintutorni, Kuopio

Marraskuun alussa kävin katsomassa uutta Keihäsjärven lintutornia Kuopion Syvänniemessä, sen jälkeen kun bongasin paikasta kuvan Instagrammissa. Noin vuosi sitten valmistunut torni on upea! Kaksikerroksiselle tornille on esteetön pääsy ja se sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä parkkipaikasta, joka on ihan tien vieressä. Tornin vieressä on pari tulipaikkaa ja inva-wc. Tornin esteetön taso on  6 metriä järven pinnasta ja ylempi taso on 9 metriä järven pinnasta. Tornissa on tilaa monille katselijoille ja tuona marraskuisena lauantaina paikalla kävikin useampikin perhe katselemassa maisemia, mutta silti meillä oli väljää. Tornin ympärillä on useampia infokylttejä alueen linnuista.

Keihäsjärvi - Syvänniemi opaskyltti parkkipaikan reunassa.
Polku Keihäsjärven lintutornille.
Keihäsjärven lintutorni marraskuussa.

Parkkipaikan iso opastaulu kertoo, että Keihäsjärvellä on tehty lintuvesikunnostusta 2019. Kunnostuksessa järven vedenpintaa on nostettu rakentamalla pohjapato järven länsipäähän ja avarrettu Keihässalmen umpeenkasvanutta läpivirtausuomaa sekä rakennettu pesimäsaarekkeita vesilinnuille ja lokeille. Kunnostuksen tavoitteena on palauttaa Keihäsjärvi arvokkaaksi lintuvesikohteeksi, mitä on se on aiemmin ollut.  Torni on rakennettu Syvänniemen kyläyhdistyksen talkoovoimin ja se otettiin virallisesti käyttöön tänä syksynä, kun paikalle rakennettiin myös tulentekopaikat. Opastaulussa kerrotaan myös lähialueen luonto- ja kuntopoluista. Ne ovat hieman kauempana ja niille pitäisi mennä autolla. Luontopolkujen kiertelyt jätän toiseen kertaan, sillä valoisan aika kuluu nyt tornissa maisemia katsellen.

Keihäsjärven lintutornin nuotipaikat.
Keihäsjärven lintutorni Kuopion Syvänniemessä.
Keihäsjärven lintutornin maisemia.

En oikeastaan odottanut tekeväni kummempia lintuhavaintoja näin enää marraskuussa, mutta viereisessä puissa pomppineet hippiäiset ja alueen yli kaartanut maakohta olivat minulle uusia bongauksia! Järvellä oli myös useampia joutsenia, joista sain kuvia. Tänne tulen keväällä uudestaan. Alueella ei muuten ole talvikunnossapitoa, jos aiotte suunnata paikalle lumiseen aikaan.

Keihäsjärven lintutornin infotauluja.
Keihäsjärvi marraskuussa.
Keihäsjärven lintutornin infotauluja Kuopion Syvänniemessä.
Joutsen Keihäsjärvellä marraskuussa.
Keihäsjärvi marraskuussa Kuopion Syvänniemessä.
Lintubongailemassa Keihäsjärven lintutornilla.
Joutsen Keihäsjärvellä.
Keihäsjärvi auringonlaskussa.
Keihäsjärven lintutornilla marraskuisena lauantaina.
Heiniä Keihäsjärvellä.
Hippiäisiä Keihäsjärven lintutornilla.
Kuopion lintutornit
Lintutorni Kuopiossa.
Keihäsjärvi Syvänniemellä.
Kuopion Syvänniemen Keihäsjärvi.

Lintutornin parkkipaikka näkyy kartassa yllä. Keihäsjärven esteetön lintutorni sijaitsee (virallisesti) osoitteessa Karttulantie 2358, mutta esimerkiksi Google Maps löytää paikalle osoitteella Sininentie 936, Kuopio.