Halmejoen luontopolku, Kuopio

Halmejoen luontopolku on Kuopion Ranta-Toivalassa sijaitseva luontopolku ja retkeilualue. Esimerkiksi Kuopion kaupungin Liikkuva Kuopio -sivuilla on paikasta infoa täällä.  Sivuilla kerrotaan, että Halmejoen luontopolku on lähes kokonaisuudessaan EU:n Natura-verkostoon kuuluvalla suojelualueella. Tuolla sivuilla on myös listattuna muitakin Kuopion luontopolkuja, jotka kannattaa käydä kurkkaamassa. Useimmista niistä on juttua myös täällä blogissa. Myös Kuopion sivuilta täältä voi käydä lataamassa PDF-esitteen alueesta. Muistan napanneeni tämän fyysisen esitteen mukaani joskus vuosia vuosia sitten kirjastosta, kun olin vasta muuttanut Kuopioon. Olikohan korkea aika käydä katsomassa tätä paikkaa ekaa kertaa?

Halmejoen luontopolun alkupiste.
Halmejoen luontopolun alku lähtee tästä.

Tällä Ranta-Toivalan luontopolulla on pituutta vain n. 2 kilometriä ja siltä on yhteys noin viiden kilometrin mittaiselle Pökösenmäen patteripolulle. Yksi syksyinen viikonloppu, syyskuun puolivälissä, kävin kiertämässä tuon Halmejoen luontopolun pätkän. Kapean hiekkatien varressa on pieni parkkipaikka autoille. Retkipäivänä parkit olivat ihan täynnä. Autoja oli jätetty myös tien toiselle puolelle aukealle alueelle. Itse luontopolku lähtee heti parkkipaikan reunasta. Alueella kulki porukkaa, jotka olivat käyneet kiertämässä Pökösenmäen luontopolulla ja kertoivat kulkeneneensa siellä harhaan. Kuulin myös muilta myöhemmin samaa. Kannattanee siis katsastaa kunnolla reitti, jos sinne puolelle on menossa. Yksi hyvä vinkki on käyttää Maastokartat-äppiä puhelimessa. Itse myös otan usein alueen kartasta valokuvan, josta voin sitten luntata matkan varrella. Usein luontokohteiden parkkipaikkojen reunassa on alueen kartta esillä. Luontopolun puoli oli kyllä hyvin selkeä ja helppo reitti. Se on merkitty vihreillä maalimerkeillä maastoon.

Halmejoen luontopolun alkumetrit.

Polku alkaa leveällä ja tasaisella, tiheän metsän reunastamalla polulla. Polun varrella on lähdepaikka, joka on pienen matkan päässä polulta jorpakkoon. Kyltti näyttää reitin lähteelle. Itse käyn kurkkaamassa lähdettä vasta takaisintulomatkalla. Parkkipaikalta on kyläyhdistyksen ylläpitämälle nuotiopaikalle ja -katokselle vain kivenheitto. Tänne nuotiopaikalle asti on esteetön pääsy. Loppureitti onkin sitten mäkistä ja täynnä pitkospuita.

Luontopolku vie nuotiopaikalle.
Luontopolku vie ensimmäiseksi nuotiopaikalle.
Halmejoen luontopolun nuotiopaikka ja grillikatos Ranta-Toivalassa.
Halmejoen luontopolun nuotiopaikka.
Halmejoen nuotiopaikalla istuskelemassa.
Luontopolku ja pitkospuut Ranta-Toivalassa.
Tasaiset koivurivit reunustavat pitkospuita. Kyllä Kuopiosta löytyy hienoja retkikohteita!
Luontopolku Ranta-Toivalassa.

Nuotiopaikalta luontopolku kiertää rengasreittimäisesti kaksi silmukkaa. Kierrän polun kahdeksikon muotoisesti. Reitillä on monta valokuvauksellista pitkospuu-kohtaa ja useammat portaikot. Jo ensimmäisten pitkospuiden kohdalla pitää pysähtyä ihastelemaan. Upeat koivurivit reunustavat polkua ja pitkospuita. Vielä ei ole ihan niin paljoa keltaista puissa tässä vaiheessa syksyä, että saisi täydellisen keltaisia valokuvia. Täällä on myös varmasti upeaa alkukeväällä kun puissa on vielä pienet neonvihreät silmut.

Lehtometsien laulajia -infokyltti.
Halmejoen luontopolku haarautuu.
Luontopolku ja pitkospuut Ranta-Toivalassa. Portaat vievät alas lehtoon.
Portaat vievät alas lehtoon.

Pitkin polkua on siellä täällä infotauluja, joissa esitellään lehtojen kasvillisuutta, eläimiä ja lintuja. Olen nähnyt täältä aiemmin muutaman valokuvan ja oletan, että paikalla on yhdet portaat. Yllätyksekseni täällä on useampi portaikko ylös ja alas rotkoon. Portaikoista tulee vähän puistomainen tunnelma normaalin luontopolun sijaan. Syvänteiden pohjalla solisee vesi puroissa ja saniaiset valuvat lautojen ja polkujen yli viidakkomaisesti. Paikka on jotenkin tosi kivan erilainen. Yllättävän rehevää näin syksylläkin. Kesällä täällä mahtaa olla aika trooppinen tunnelma. Harmi, että ei kesällä ehdi kiertää aina kaikkia paikkoja mitä haluaisi. Mutta vaikkapa Kumpparit kattoon -blogista voi käydä katsomassa kesäisiä valokuvia tästä paikasta.

Kuoriutunutta kaarnaa puun rungolla Halmejoen luontopolun varrella.
Kaksi tuolia on jätetty luontopolun varrelle.
Laudoitetut polut vievät luontopolun läpi.
Saniaisten viidakko. Jossain välissä pulputtaa puro.
Haiku.
Haiku-koira menossa mukana.
Metsämaisema Halmejoen luontopolulla.
Vihreät maalimerkit Halmejoen polulla.
Vihreät maalimerkit näyttävät reitin.

Pitkospuilta ja puurakenteilta siirrytään loivaan ylämäkeen. Polku kiertää myös perinteisemmässä metsässä, jossa aluskasvillisuutena on muutamia saniaisten täyttämiä kosteikkoja sekä pääasiassa matalaa sammalta. Kuin maa olisi vuorattu neonvihreällä kokolattiamatolla. Muutamia puroja risteilee täälläkin. Puiden lisäksi bongaan erikoisen pahkapuun, sammaleisia puunrunkoja ja paljon sieniä. Polku kiertää metsässä pienen ympyrän, mutta kääntyy jo melko pian takaisin menosuuntaan.

Pahkapuu Halmejoella Ranta-Toivalassa.
Halmejoen luontopolun päätepiste.
Vanhoja puupölkkyjä maastossa Halmejoen luontopolulla.
Sammaleet peittävät vanhat puupölkytkin.
Portaat alas ja takaisinpäin Kuopion luontopolulla.
Maisemaa syvänteen pohjalla Salmenjoen luontopolulla.
Kuopion luontopolut tarjoavat näinkin upeita maisemia. Koivukuja Salmenjoen luontopolulla.

Polun lopussa odottaa vielä yksi erikoisempi kohta. Tämä upea koivikon reunustama polunpätkä. Koivut muodostavat todella tasaisen jonon polun molemmin puolin. Puut ovat täynnä keltaisia ja vielä osittain vihreitäkin lehtiä. Maa on täynnä pudonneita lehtiä. Syksy näyttää todella upealta. Tykkään syksyn keltaisesta ja punaisesta, mutta myös vihreä on lempivärini, joten tämä maisema näyttää mun silmään tosi ihanalle. Täällä olisi varmaan hienoa ottaa jotakin potretti-kuvia. Tämän jälkeen onkin enää vain lyhyt kävelypätkä, kunnes polku vie takaisin nuotiopaikalle.

Koivunrunko maassa.
Halmejoen luontopolku on lähes kokonaisuudessaan EU:n Natura-verkostoon kuuluvalla suojelualueella.
Luontopolku eli Halmejoen luontopolku sekä kulttuuripolku eli Pökösenmäen patteripolku Kuopiossa.
Luontopolku eli Halmejoen luontopolku sekä kulttuuripolku eli Pökösenmäen patteripolku.
Polku vie takaisin Halmejoen lähtöpisteeseen.
Polku vie takaisin lähtöpisteeseen.
Oksat kumartuvat polun ylle.

Reitin lähtöpiste ja parkkipaikka on merkitty yllä olevaan karttaan. Osoite on Halmejoentie 67, Kuopio.