Naavaparran polku, Syötteen kansallispuisto

Syötteen kansallispuisto ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, kun miettii kesäretkikohdetta. Me kuitenkin haluttiin jonnekin meille uuteen ja rauhallisempaan paikkaan (pois ruuhkaisista kesäpaikoista) tänä kesänä, ja Syöte valikoitui lopulta viikon kestävän mökkireissun kohteeksi. Valintaan vaikutti näppärä etäisyys (ei liikaa ajamista pohjoiseen) ja sijainti, koska kävimme samalla matkalla myös Hailuodolla. Lisäksi se vaikutti, että kansallispuiston alueella näytti olevan paljon kivoja päiväretkikohteita. Kaikki nuo reitit löytyvät esimerkiksi luontoon.fi -sivuilta. Käytiinkin kiertämässä useampia polkuja, joista ajattelin kirjoitella kustakin oman postauksensa. Aloitellaan lyhimmällä reitillä, joka on Naavaparran polku. Tämän reitin pituus on 3 kilometriä ja se lähtee Syötteen kansallispuiston luontokeskukselta. Samasta paikasta lähtee myös toinen lyhyempi reitti, 4,5 kilometrin Teerivaaran kierros, jonka kävimme kiertämässä samaan syssyyn. Siitä kuitenkin erikseen toisessa postauksessa.

Syötteen luontokeskus.
Reitin lähtöpiste on Syötteen luontokeskuksella.

Jos kaipaat koko perheelle helppoa retkikohdetta, niin Naavaparran polku on sellainen.  Soralla päällystetty polku sopii koko perheelle ja reitin pohjoisempaa polkua voi kulkea edes-takaisin rattaiden kanssa. Reitin varrella on laavu (luontokeskuksen pihassa) ja reitin päässä päivätupa Annintupa, jossa myös kuivakäymälä. Lisäksi reitin lähtöpisteellä on luontokeskuksen palvelut, kuten sisä-wc ja kahvila käytössä.

Syötteen kansallispuiston portti.

Reitti siis alkaa luontokeskukselta, josta kuljetaan vähän matkaa, kunnes polku haarautuu rengasreitille. Polku on merkattu maastoon keltaisin merkein. Polun eteläinen puoli on myös maastopyöräreitti. Muutenkin maastopyöräilijälle Syötteellä on paljon vaihtoehtoja ja reittejä. Maastopyöräilijöille tästä siis menovinkki talteen! Tämän olivatkin kyllä tainneet monet huomata, sillä lähes kaikkien vastaantulevien ja paikalla bongattujen autojen katoilla oli kiinnitettynä fatbiket.

Syötteen luontokeskuksen laavu.
Naavaparran polku on helppokulkuista polkua.
Naavaa naavaparran polulla.
Puueläimiä on polun varrella.
Bongaatko karhun?

Reitin varrella on maastoon sijoitettuna isoja puueläimiä. Ovat hauskan näköisiä ja varmaan lapsillekin jännittäviä. Noooo tosin myös meidän koiralle ;)

Puueläimiä luontopolulla.
Bongaatko hirven?
Maisemaa Naavaparran polulla.
Annintupa taukotupa.

Rengasreitin päädyssä tehdään pieni edestakainen koukkaus päivätuvalle. Päivätuvan alue siltoineen ja jokineen on ehkä reitin hienoin paikka. Tästä voisi jatkaa vielä muille pidemmille reiteille. Tuvalla oli muutakin porukkaa, mutta ei kuitenkaan ruuhkaksi asti. Täällä taisikin olla koko viikon edestä muita kävelijöitä, sillä loppuviikosta ei paljoa muita sitten näkynytkään. Tuvassa voisi syödä eväät, mutta me emme vielä pysähdy, vaan jatkamme matkaa.

Pärjänjoki Annintuvalla.
Pärjänjoki
Pärjänjoen silta.
Annintupa päivätupa.
Pärjänjoki.
Haiku-koira ihmettelee puueläimiä.
”Nuuh, mikä tämä outo lintu on?”
Naavaparran polun oksia.
Sinipyrstö.
Syötteen kansallispuistossa voit bongata Sinipyrstön.

Retken mieleenpainuvin ja hauskin hetki on, kun saavumme infokyltille, jossa kerrotaan että alueella on sinipyrstöjä. Ja samantien yksi sinipyrstö lentääkin viereiselle oksalle esittäytymään ja aivan kuin poseeraamaan. Mua ihan nauratti, että no niin, siinähän se on! Tämä on minulle ensimmäinen bongaus lajista. Koko Syötteen reissulla tulee muitakin upeita lintubongauksia tehtyä, joten tänä vuonna teen uuden ennätyksen lajien määrässä, jippii! Aktiivisesti olen bongannut lintuja 2017 vuodesta asti, jolloin Suomi100:n innoittamana oli myös 100 lajin bongaus Suomessa. Edelleenkin olen tämän jälkeen merkannut vain Suomen puolella bongaamani lajit.

Luontoa Naavaparran polun varrella.

Loppureitti onkin hyvin samankaltaista maastoa, eikä kameraan tallennu sen kummempia kuvia. Naavaparran polku oli mukava, helppo ja kiva reitti.

Yllä olevaan karttaan on merkattu Syötteen luontokeskus, josta reitti lähtee. Jos kartta ei näy, osoite on Erätie 1, Pudasjärvi.