Kypäräinen, Juankoski

Viikonloppuna kävimme retkeilemässä Juankosken ja Nilsiän suunnilla Pohjois-Savossa. Alueen tunnetuimmat paikat ovat Tahko ja Pisan luonnonsuojelualue. Pisalla on tullut käytyä useampaan otteeseen (postaukset niistä löydät täältä ja täältä), joten suunnitelmissa oli käydä tsekkaamassa joku uusi paikka. Retkikaverini oli käynyt Kypäräisellä, joka on vuori Pisan koillispuolella, joten suuntasimme sinne. Karttaa katsoessa ja myöhemmin paikan päälle ajaessa tulee selväksi mistä paikka on saanut nimensä. Mäki on tasaisen pyöreä kukkula ja aluetta ympäröivä vesi vielä korostaa sitä.

Maisema Kypäräisen näköalapaikalta.
Maisema Kypäräisen näköalapaikalta

Kypäräinen ei ole mikään tunnettu retkipaikka, joten opasteita sinne ei ole. Etelästä päin ajaessa Kypäräiselle pääsee ajamaan joko Pisan ohi Salmenpellontietä tai lähestymällä aluetta idästä Säyneisen suunnasta. (Katso kartta postauksen lopusta) Me ajoimme ensin Pisan ohi ja takaisinpäin tulimme vuorostaan Säyneisen puolelta. Mutta vain Salmenpellontien suunnasta näkee Kypäräisen kokonaisuudessaan kauempaa. Itse Kypäräiselle pääsee ajamalla Ala-Siikajärventietä lähes tien loppuun asti. Tie risteytyy välillä myös Kaunisniementielle, jota kautta saattaa myös päästä Kypäräiselle itä-suunnasta, mutta me ajoimme Salmenpellontien päätyyn ja sitä kautta on ainakin reitti varma. Tällöin vuorelle kiivetään etelästä. Tien loppupäässä näyttää sille, kuin tie päätyisi jonkun pihamaalle, mutta pieni kyltti tiukassa mutkassa johdatti oikeaan suuntaan.

Autotie Kypäräiselle.

Jätimme auton hakkuuaukean reunaan. Alaspäin levittäytyi näkymä niityn yli, jonka päädyssä kimalsi järvimaisema. Ajotietä jatkuisi myös pidemmälle ja vähän matkan päästä mäkeä alaspäin, mutta polku Kypäräisen laelle lähtee melko läheltä tästä kohtaa, joten alemmas on turha ajaa.

Polun alku Kypäräiselle.
”Tuosta se polku alkaa!”

Meillä tuntui olevan viikonlopun kantavana teemana, jolle useaan kertaan naureskeltiinkin, liian aikaisin haarautuvat polut. Joten tälläkin kerralla missasimme polun alun, koska kävelimme liian innokkaina eteenpäin. Kypäräisellä ei ole viitoitettuja reittejä, joten oikean polun löytäminen voi olla hankalaa. Se kuitenkin lähtee heinittyvältä hiekkatieltä oikealle, pienen mäennyppylän laelta, vähän ennen kuin mäki alkaa laskeutua alaspäin. Polku on alussa metsäautotien jäljiltä olevaa kaksoispolkua, ennen kuin se myöhemmin muuttuu yhdeksi kapeaksi reitiksi.

Koivikkoa Kypäräisellä.

Kypäräisen vuori kohoaa noin 100 metriä Ala-Siikajärven pinnasta ja reitti vuoren kärkeen on noin kilometrin mittainen. Vaikka autolla pääsee jonkun matkaa vuoren rinnettä ylös, on kiivettävää silti vielä jäljellä. Hirvikärpäsen takia vaatetta on paljon päällä, joten hiki tulee. Onneksi tällä reitillä hirvikärpässaldo taisi lopulta jäädä yhteen.

Maisemaa järvelle koivikon takaa Nilsiän Kypäräisellä.
Polku mutkittelee Kypäräisellä.

Alun koivumetsä vaihtuu pian havupuihin. Polun vasemmalla puolella voi välillä nähdä vilahduksia järvimaisemista puiden välistä. Kun polun oikealla puolella oleva aluskasvuton kuusikko päättyy, on polkujen risteämiskohta. Vasemmalle reitti haarautuu laavulle. Menomatkalla emme vielä huomaa polkua, mutta takaisin tullessa käymme katsomassa laavupaikkaa.

Polku Juankosken Kypäräiselle.

Vähän metsässä jo näkyy alkavan syksyn merkkejä. Aika paljon on puita kaatunut poluille ja niiden ympäri on tamppautunut kiertopolkuja. Reitti on siis melko mutkitteleva.

Juankoski Kypäräinen.

Pian saavutaan maisemapaikalle ja kylläpä maisemat ovatkin upeat! Etelässä siintää Pisan vuori ja edustalla aukeaa järvimaisema, jota halkovat saaret ja niemet. Salmenpellontien voi bongata puiden välistä. Kaukana oikealla näkyvät Tahkon rinteet. Mäellä ja itseasiassa koko reitillä on hyvin rauhallista, olemme ainoat retkeilijät paikassa. Toisin kuin Pisalla, jonka täyteen ahdetun parkkipaikan ohi ajoimme tänne tullessamme. Maisemat ovat kyllä upeat ja paikan kruunaa vielä vanha ja upea käppyrämänty, jonka edessä pitää vielä ottaa tottakai valokuvat.

Hienoin maisemapaikka Nilsiässä.
Kypäräinen ja maisemaa laelta.
Haiku retkeilee.
Perhoskoira-Haikukin nauttii maisemista.
Maisema Juankosken / Nilsiän Kypäräinen-vuorelta.
Salmenpellontie mutkittelee puiden välissä. Tuolta me ajettiin!
Retkellä perhoskoiran kanssa.
Niittysaari.
Niittysaari.
Oksistoa Kypäräisellä.
Ihailemassa maisemia Pisan suuntaan.
Vanha puu maisemapaikalla.
Savon upein maisemapaikka, Savon salainen helmi.
Harjumaisemaa Savossa.
Yhteiskuva.
Say cheese!
Savon tuntemattomat retkikohteet - Kypäräinen on selkeästi yksi niistä.
Kypäräinen on hyvä päiväretkikohde Savossa.
Kypäräisen laavu.

Noin 200 valokuvaa ja yhteiskuvaa myöhemmin palaamme takaisin samaa reittiä. Tällä kertaa löydämme reitin laavulle ja käymme kurkkaamassa myös sen. Tämä laavu ei ole yleinen laavu. Maisemat sen edustalta ovat kyllä jälleen upeat. Hoikkasaari lepää vesistön keskellä. Oikein kuvaava nimi pitkällä ja suipolla saarella.

Perhoskoira huomioliivit päällä.
Kypäräinen Juhola laavu.
Kypäräisen Juhola-laavu.
Maisema Pisalle.
Kypäräisen toinen maisemapaikka.
Kypäräisen toisella maisemapaikalla.

Kypäräinen oli upea kohde, jossa kannattaa käydä. Varsinkin, jos Pisalla on ruuhkaa, on tämä rauhallisempi vaihtoehto.

Yllä olevassa kartassa näkyy tien risteyskohta, mistä kääntymällä oikealle ja nimeämätöntä tietä lähes loppuun asti ajamalla pääsee levikkeelle, johon voi jättää auton. Jos kartta ei näy, osoite on Ala-Siikajärventie 109, Juankoski.