Kiutaköngäs syksyllä

Viimeksi kirjoittelin blogissa Rytikönkään reissu -reitistä, jonka kävimme kiertämässä Kuusamossa viime lokakuussa. Ennen tuota reittiä kävimme myös kurkkaamassa kuuluisaa Kiutaköngästä. Ajattelin nyt jakaa hieman kuvia tuoltakin, sillä syksyinen tai lähinnä alkutalvinen Kiutaköngäskin oli upea. Aiemminhan olen kirjoitellut tänne blogiin myös Kiutakönkään reissusta kesämaisemissa. Samalla kierrettiin myös pidempi Hiiden hurmos -niminen rengasreitti, jonka varrella Kiutaköngäs siis on. Blogipostauksen löydät täältä. Tällä kertaa kävelimme vain Kiutakönkäälle ja takaisin ja sitten siirryimme toiseen suuntaan Rytikönkään reitille.

Oulangan luontokeskus ja Kiutakönkään lähtöpiste.

Itse Kiutakönkään polku lähtee Oulangan luontokeskukselta ja se vie suoraan lyhintä reittiä Kiutakönkään koskelle. Reittiä kuljetaan samaa polkua myös takaisin. Tosiaan tuo parin kilometrin mittainen edes takaisin kulkeva pätkäkin on oma nimetty polkunsa, ”Kiutakönkään polku”. Lisää tietoa Oulangan kansallispuiston ja tuon alueen reiteistä löytyy luontoon.fi -sivuilta täältä. Itse reitti on leveää, helppokulkuista sorapolkua, jossa kulkijoita riittää ympäri vuoden. Taukokatokset ja käymälä löytyvät Kiutakönkäältä noin 100 metriä eteenpäin, ylärinteestä.

Kiutakönkään polun alkupäätä.

Jo heti reitin alkupäästä saakka polku kulkee Oulankajoen myötäisesti. Jokimaisemia pääsee ihailemaan lähes koko matkan ajan. Ainakin näin talvella, kun lehdet puissa eivät estä näkemästä kauaskin. Vaikka Kiutaköngäs sijaitsee syvällä Oulangan kansallispuistossa, on sinne helppo päästä autolla melkein perille saakka. Tämä on minusta hieno juttu, että myös heillä, joilla ei ole kuntoa tai jostain muusta syystä mahdollisuutta päästä kaikkialle syvällä metsässä sijaitseville hienoimmille paikoille, on silti mahdollisuus päästä nauttimaan näinkin upeista maisemista. Paikalle kulkee myös esteetön pyörätuolireitti, jossa pääsee katsomaan Kiutakönkään alimmaisia kuohuja. Lisää tietoja tuosta Könkään kuohu -reitistä löytyy luontoon.fi-sivuilta täältä.

Maisemia Kiutakönkäälle mentäessä.
Maisema Oulankajoelle Kiutakönkäälle mentäessä.

Meidän retkipäivä oli syyslomaviikon ehkä harmain päivä, mutta silti reitillä riitti paljon porukkaa. Muualla Kuusamossa lunta oli paljonkin, mutta tällä alueella ei niin runsaasti. Reitti oli paikoitellen aika kurainenkin. Minusta kaikissa vuodenajoissa on kyllä oma tunnelmansa, kuvissa harmaat maisemat eivät ehkä näytä tosin niin houkuttelevilta. Mulla on kuitenkin ollut blogin alkuajoista saakka se idea ja ajatus, että haluan esittää kohteet sellaisina kuin ne ovat olleetkin sillä hetkellä, ilman kuvien muokkailuja ja paranteluja. Samoin myös se, että haluan näyttää kohteista muutakin kuin vain sen kuvatuimman ”pääpaikan”. Itseä ainakin usein kiinnostaa, mitä muuta reitillä mahdollisesti on jo matkan varrella. Siksi usein nämä postaukset myös vähän paisuvat ja kuvia on paljon.

Kiutakönkään polkua.

Reitti on pääosin tasaista maastoa, vain muutama pieni nousu ja lasku löytyy matkan varrelta. Portaita on kuitenkin jonkun verran. Reitti on kuitenkin leveää ja hyvin tampattua, niin mielestäni tämä on tosi hyvä kohde lapsiperheillekin. Polku ei ole liian pitkä, maisemat ovat upeat ja Pokemon-stoppejakin löytyy tiheään, heh!

Maisemia Kiutakönkään polun varrelta.
Oulankajoki.
Syksyinen Oulankajoki
Maisema Oulankajoelle Kiutakönkään reitillä.
Kiutaköngäs kaukaa.
Siellä se Kiutakönkään pääty jo häämöttää!
Kiutaköngäs syksyllä.

Ei tosiaan tarvitse kauaa taivaltaa, kun saavutaan jo kohteeseen. Kiutakönkään kuohut ovat kyllä upeat mihin aikaan vuodesta tahansa. Koski kuohuu kovaäänisenä nytkin, vaikka vettä ei olekaan niin paljoa, kuin joskus parhaimmillaan. Kosteat kalliot ovat liukkaat, joten tarkkana kyllä saa olla!

Kiutaköngäs syksyllä.
Haikun kanssa Kiutakönkäällä.
Pieni vesikkö Kiutakönkään vieressä.
Pieni lampi on muodostunut kallioiden päälle.
Kiutaköngäs lokakuussa.
Kiutaköngäs alkutalvesta.

Punaruskeat kalliot näyttävät upeille valkoisia vaahtopäitä vasten. On se vaan upea paikka! Kuvissa on vaikeaa hahmottaa mittakaavaa, kosken valtavuutta ja veden virtaamisen nopeutta. Mittakaavasta voi tässä ylemmässä kuvassa saada jotain käsitystä, kun huomaa oikeassa yläreunassa olevat ihmishahmot.

Kiutaköngäs syksyllä.
Kiutakönkään kuohuja.
Maisemia Kiutakönkäältä.
Kiutaköngäs.
Kiutaköngäs Oulangan kansallispuistossa.
Könkään kuohut.

Kalliot ovat sen verran liukkaita ja aikaa rajallisesti, koska suunnitelmissamme on vielä kiertää toinen reitti valoisan aikaan, että emme käy tällä kertaa katsomassa könkään loppupäätyä ollenkaan. Lähdemme takaisinpäin samaa reittiä, kohti Oulangan luontokeskusta. Tänne on niin helppo tulla ja paikka upea, että tänne tulee varmasti tultua vielä taas uudestaankin.

Maisema Oulankajoelle Kiutakönkään reitillä.
Maisemia Kiutakönkään polulta.

Lisää kuvia ja juttuja Kiutakönkäästä voi nähdä myös muista blogeista. Esimerkiksi Seikkailujen helmiä -blogissa on hieno postaus talvisesta Kiutakönkäästä. Retkipaikan blogista löytyy myös hienoja talvikuvia ja Seita-blogissa on ehkä upeimmat jääpuikkokuvat Kiutakönkäästä, mitä olen ikinä nähnyt! Vinkkaa myös oma blogisi, jos sellainen löytyy, uusia retki tms. blogeja olisi kiva lisätä lukulistalleni.

Yllä kartassa näkyy reitin lähtöpiste, Oulangan luontokeskus. Jos kartta ei näy, osoite on Liikasenvaarantie 132, 93850 Kuusamo.