Riisitunturin kansallispuisto talvella

Kirjoittelin aiemmin pari vuotta sitten postauksen Riisitunturista. Tuolloin kävimme Posiolla sijaitsevalla tunturilla heinäkuussa. Tänä jouluna vietimme joululomaa Rukan ja Kuusamon läheisyydessä ja päätimme samalla käydä päiväretkellä Riisitunturilla. Kuusamosta tuntureille on ajomatkaa noin 60 kilometriä. Riisitunturilla kiertää useampia erimittaisia luontopolkuja ja joitakin hiihtolatuja, jotka tosin ilmeisesti näyttäisivät olevan käytössä vain lopputalvesta. Lyhyin edestakainen kävelyreitti tunturin huipulle on 1,7 km suuntaansa. Me kävimme kiertämässä kävellen reilun 4 kilometrin mittaisen rengasreitin, Riisin rääpäsyn.

Riisitunturin kansallispuiston reittien lähtöpiste.
Riisitunturin kansallispuiston lähtöpiste.
Riisitunturin kansallispuisto portit ja kyltti.
Riisin rääpäsy kartta 4,3 km.
Riisin rääpäsy 4,3 km.
Tapion pöytä, eli vaakasuuntaan kasvava metsäkuusi oli peittynyt lumen alle.
Tapion pöytä, eli vaakasuuntaan kasvava metsäkuusi oli peittynyt lumen alle.
Lumisia puita Riisitunturin alaosassa.

Joululoman aikaan paikalla oli paljon muitakin retkeilijöitä ja polku oli koko matkalta hyvin tamppautunut, joten kävely lumessa oli oikein helppoa. Olin nähnyt aiemmin paikasta paljon lumisia maisemia ja odotin kovasti, mille paikan päällä näyttäisi livenä. Ennen retkeä oli ollut melko kovia pakkasia, mutta onneksi retkipäivänä oli jo vähän lauhempaa. Joulukuun kaamos silti vaivasi, eikä nähty aurinkoa matkan aikana. Maisemat peittyivät pääosin valkoiseen ja iltapäivällä vaaleanpunertavaan usvaan. Tunturin huipulla ei tiennyt missä maisemassa loppuu maa ja mistä taivas alkaa. Tunnelma oli siis varsin erikoinen ja maaginen.

Riisitunturin polku talvella kulkee kuusien reunustamaa reittiä.
Luminen oksa.
Riisitunturin opastekyltti peittyneenä huurteeseen.
Huurre peitti myös kylttejä hienosti.
Iso upea kuusi lumeen peittyneenä.

Vaikkei maisemia kaukaisuuteen nyt paljon näkynytkään, niin täytyy sanoa, että nämä lumen peittämät puut olivat jo itsessään hieno nähtävyys. Huurre peitti kaikki puiden pinnat ja puut näyttivät kuin joillekin satumaisille olennoille. Meidän retkipoppoo koostui ahkerista videopelien pelaajista, niin tottakai alettiin visioida, mitä pelien loppubosseja nämä puut lonkeroineen olisivatkaan.

Huurteisia oksia näkyy ylöspäin katsoessa Riisitunturilla.
Lumisia puita ja harmauteen peittynyt maisema.
Puut näyttävät kuin toisesta maailmasta olevilta, lumisina ja huurteisina.
Maisemaa kaukaisuuteen näkyi paikoitellen.
Maisemaa kaukaisuuteen näkyi paikoitellen.
Riisitunturi talvella tarjoili lumisia puita ja lumisia maisemia.
Maisema peittyy valkoiseen vaippaan.

Reitin korkeimmalla kohdalla, Riisitunturin huipulla oli sen verran kova tuuli, että kauaa siellä ei tarennut seisoskella tai ottaa kuvia. Joka tapauksessa lumikin pyrrytti niin kovaa, ettei näkynyt muuta kuin pelkkää valkoista ympärillä. Viimeksi kesällä tuli käytyä tunturin laella olevalla näköalapaikalla, mutta koska näkyvyys oli nyt sen verran heikko, jätimme sen suosiolla välistä.

Kävelijät polulla.
Riisitunturi talvella kävelijän silmin.
Tykkylumen peittämiä puita ja lumisia puita myös kaukaisuudessa.
Kävelijä tykkylumisten puiden ympäröimänä.
Luminen Haiku.
Reipas retkikoira Haiku.
Riisitunturin ikkunalampi talvella,
Ikkunalampi talvella.

Kun mäeltä oli laskeuduttu vähän matkaa, saavuimme ikkunalammelle. Kesällä ilman lumia lampi näyttää sille kuin se loppuisi tyhjyyteen tai jatkuisi ikuisuuksiin lammen päädystä, sillä lammen takana siintää kaukaisuudessa oleva järvi, kuin jatkumona lammelle. Nyt maisema ja ympäröivä suo eivät erotu muusta maastosta ollenkaan, ellei tiedä mitä katsoa.

Riisitunturin tykkylumipuut.
Riisitunturin Riisin rääpäisy talvella.
Monokromaattinen maisema ja puut Riisitunturilla.
Rinteitä Riisitunturilla.
Maisemaa kaukaisuuteen.
Puita silmänkantamattomiin.
Kuukkeli Riisitunturilla.
Kuukkeli oli reissun ainut lintubongaus.
Riisitunturin autiotupa.

Pysähdyimme reitin loppupäässä autiotuvalle. Paistamme makkarat ja ihastelemme läheisessä puussa olevaa kuukkelia.

Makkarat nuotiolla.
Riisitunturin autiotuvan rakennuksia.
Riisitunturin iso opastetaulu.
Riisitunturin nuotiopaikka talvella.
Hiillos.
Yksi luonnon taideteoksista, huurteen peittämä puu.

Loppumatka takaisinpäin onkin sitten alamäkeä, ja ihan loppumatkasta polku saapuu yhteen saman polun kanssa, jota tulimme ensin ylös. Hieno reissu ja retkikohde, myös näin talvella!

Riisitunturin maisemia talvella.
Erimuotoisia puita.

Yllä olevasta kartasta näet osoitteen Riisitunturin tienhaaraan. Huomaa, että myös tuossa risteyksessä on parkkipaikka, mutta ajamalla hiekkatien loppuun pääsee toiselle isommalle parkkipaikalle, joka on tunturin luontopolkujen lähtöpiste.