Kalajan kierros syksyisissä tunnelmissa

Rautalammin ja Konneveden alueella sijaitseva Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savossa on melko tuore kansallispuisto. Se on perustettu vuonna 2014. Reitin varrella oleva Vuori-Kalajan laavu ja grillikatos on yksi hienoimmista levähdyspaikoista rakenteellisesti, mihin olen retkilläni törmännyt. Se on omien ja muidenkin keskustelujen perusteella erittäin suosittu retkikohde. Kannattaa siis varautua retkelle lähtiessä siihen, että auton voi joutua jättämään pitkänkin matkan päähän lähimmästä parkkipaikasta. Näin kävi nytkin, kun muutama viikko sitten kävimme retkellä kansallispuistossa, kiertämässä Kalajan kierros rengasreitin. Olen kirjoitellut aiemminkin tästä reitistä ja kyseisestä kansallispuistosta, joten en tässä postauksessa mene niin tarkasti reitin yksityiskohtiin, vaan enemmänkin kuviin. Jos olet menossa paikkaan ekaa kertaa, kannattaa siinä tapauksessa perehtyä reittiin tästä ekasta postauksestani.

Maisemaa Kalajanvuoren huipulta.
Maisemaa Kalajanvuoren huipulta.
Peltomaisema matkalla Etelä-Konneveden kansallispuiston reittien lähtöpisteeseen.
Hiekkatie Konneveden kansallispuistoon ja vanha savupiippu Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Jätimme auton Törmälän kurssikeskuksen parkkipaikalle. Kurssikeskuksen pihasta löytyy opasteet ja ja kesällä kesäkahvila. Kurssikeskuksen pihasta kävellään hiekkatietä kansallispuiston ja virallisen reitin alkuun noin 1,5 km. Tien varrella on ihan kauniita peltomaisemia. Retkipäivää edeltävät päivät olivat olleet kirkkaita ja aurinkoisia. Ajattelimme, että jos sumuisempi sää olisi vaikuttanut kävijämääriin, mutta ei, silti reitillä ja autotiellä oli ruuhkaa. Tosin myös meidän retkipäivälle oli luvattu aurinkoista tai ainakin puolipilvistä säätä. Aurinko kuitenkin alkoi paistaa, vasta kun olimme jo poistumassa metsästä. Sumuinenkin sää on kyllä kaunis – ja mystinen.

Paskolampi Konneveden kansallispuistossa.
Paskolampi.
Vuori-Kalajan lampi Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Vuori-Kalajan lampi.
Vuori-Kalajan lampi ja niemen kärjessä oleva nuotiopaikka.

Kalajan parkkipaikalta kävelemme metsäpolkua pitkin, ohi pienemmän lammen, isomman Vuori-Kalajan lammen rantaan. Iso grillikatos näkyy lammen rannalla oikealla. Katoksella näkyy jo paljon porukkaa. Jatkamme matkaa lammen rantaa pitkin myötäpäivään Kalajan kierros -rengasreitille, joka on noin 4,6 kilometrin mittainen polku. Vuori-Kalajan laavu jääkin vastarannalle kun matka jatkuu. Polku kulkee lammen rannan myötäisesti, pitkospuita pitkin. Sumuisesta säästä huolimatta maisemat ovat komeat ja syksyiset puut loistavat värikkäinä veden pintaa vasten.

Etelä-Konneveden kansallispuiston Vuori-Kalajan lampi syksyllä. Taustalla siintää Kalajanvuori.
Vuori-Kalaja ja syksyiset puut  heijastuvat lammen veden pinnasta.
Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä ja Kalajanvuori taustalla.
Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä.
Kalajan kierros Etelä-Konneveden kansallispuistossa syksyllä ja veden rannassa olevat kalliot.
Retkikoira Haiku nauttii retkeilystä.

Haikukin nauttii retkeilystä, vaikkakin reitillä ennen meitä kulkeneet tyttökoirat aiheuttavat selkeästi sydänsuruja Haiku-rukalle! Haikulla olisi näköjään kova kiire saavuttaa nuo muut koirat ja kävelytahti pysyykin aika vauhdikkaana! Vain hetken malttaa poseerata kameralle. Vastarannalla voi nähdä jo vuoren ja näköalapaikan, jolle tulemme vielä kiipeämään myöhemmin reitillä.

Kalliota Vuori-Kalajalla ja Kalajanvuori.
Syksyiset puut ja kivikkoa rannassa Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Syksyn lehtien peittämiä polkuja Kalajan kierroksella.

Lammen rannan jälkeen alkaakin kiipeäminen. Liukkaat, kosteat kivet ja vielä liukkaammat lehtikerrokset hankaloittavat menoa. Kivikkoinen reitti kulkee läpi liito-oravien asuinalueen ja 140-vuotiaiden jättiläishaapojen kohoten lopulta aivan vuoren harjalle. Metsän siimeksessä olisi muuten melko synkkää, mutta kirkkaankeltaiset lehtimatot piristävät reittiä mukavasti.

Kalajanvuori 600m kyltti.
Haiku ja Rento retkeilijä.
Iso kivi Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Maisema alas Kalajanvuorelta.
Reitti Kalajan huipulle.

Hikisen kiipeämisen jälkeen saavumme Kalajan huipulle. Syksyinen lämmin sää yllätti ja päällä oli ihan liikaa vaatetta. Mäen päältä on vielä pieni laskeutuminen reitin niin sanotulle parhaimmalle paikalle, eli Kalajanvuoren näköalapaikalle. Maisemat horisonttiin ja alas lammelle ovat kyllä hienot, sumuisesta säästä huolimatta. Jyrkkä pudotus alas ja liukkaat kivet huipulla ovat kyllä sellainen kombo, että kovin lähelle reunaa en tällä kertaa uskaltaudu.

Kalajan huippu Konneveden kansallispuistossa.
Kalajanvuori Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Vuori-Kalajan lampi alhaalla.
Upea syysmaisema Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Sammalta.
Syysmaisema Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Vanha kolmiomittaustorni Kalajanvuorella.

Näköalapaikan jälkeen polku etenee vuoren harjannetta pitkin syvemmälle metsään. Polku kulkee osittain lähes paljasta kalliota pitkin. Maisemat muistuttavat melkeinpä Kolia. Vuoren laelta aukenee vielä pari muutakin näköalapaikkaa, vain eri ilmansuuntiin. Toinen näköalapaikka on korkeimmalta kohdalta mäen päältä, länteen ja Konnevedelle päin. Tässä kohdin on myös vanha kolmiomittaustorni. Maisemaa peittää suurimmalta osin kyllä korkeat puut, mutta kaukaisuudessa siintäviä järvimaisemia voi ihastella puiden välistä. Tai no, sen verran mitä sumuisessa säässä nyt erottaa kaukaisuuteen.

Järvimaisema kaukaisuuteen.
Syksyinen, värikäs ja sumuinen maisema.
Värikkäitä varpuja.
Maisemapaikka Kalajanvuoren pohjoispäädyssä Kalajan kierroksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Kolmas näköalapaikka on kyhyen kävelymatkan päässä, Kalajanvuoren pohjoispäädyssä. Alla siintää Kitulampi ja edessä Kituvuori. Jos kansallispuistossa kiertäisi pidemmän reitin, eli 14 kilometrin Kolmen vuoren vaelluksen, kulkisi reitti enempikin Kitulammen rantaa pitkin. Nyt Kalajan kierroksella laskeudumme Kitulammen rantaan ja kuljemme vain pienen pätkän rantaa pitkin, ennen kuin reitti kääntyy jo takaisinpäin ja syvemmälle metsään.

Maisemaaa Kalajanvuoren pohjoispäädystä Kalajan kierrokselta Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Jyrkkä mäki alas Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Tämän kohdan laskeutuminen on reitin hitain vaihe, koska mutainen ja märkä rinne on todella vaikeakulkuinen. Ja kaiken lisäksi se on erittäin jyrkkä. Onneksi tähän on laitettu köydet avuksi. Tosin samantien kun köydet loppuvat, muksahdan kumoon kuraan, hupsista!

Pitkospuut Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Syksy ja Etelä-Konneveden kansallispuisto.
Vuori-Kalajan laavu ja taukopaikka.

Viimeiset sadat metrit reitti kiertää Vuori-Kalajan lammen rannan läheisyydessä, päätyen takaisin laavulle, mistä lähdettiinkin rengasreitille. Ennen kuin lähdemme kävelemään takaisin parkkipaikalle, syömme vielä eväät lammen rannassa.

Vuori-Kalajan maisemia Kalajan kierroksella.
Joutsenia pellolla paluumatkalla.

Matkalla takaisin autolle, kulkiessamme hiekka-autotietä pitkin, bongaamme vielä joutsenia viereisellä pellolla. Siellä on pieni, harmaa poikanenkin mukana.

Jos yllä oleva kartta ei näy, niin osoite parkkipaikalle on Konnekoskentie 552, Rautalampi.