Kalajan kierros, Etelä-Konneveden kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueella Konneveden ja Rautalammin ympäristössä. Kansallispuistona paikka on tuore, perustettu vuonna 2014. Elokuun alussa lähdin käymään paikalla ensimmäistä kertaa. Päiväretken tavoitteena oli kiertää Kalajan kierros, joka on 4,6 kilometriä pitkä rengasreitti.  Kalajan kierros oli aikanaan kansallispuiston ensimmäinen kävijöille avattu reitti, joten ajattelin siksi katsastaa sen. Lisäksi ajatuksena oli mahdollisesti tehdä muutama pieni koukkaus fiiliksen mukaan, esimerkiksi Kiertolahden rantaan. Muita vaihtoehtoja kansallispuistossa olisi myös  Loukkuvuoren lenkki (2,8 km rengasreitti) ja Kolmen vuoren vaellus (14 km rengasreitti). Kansallispuiston maasto on osittain  jyrkkää, kuten voi reittien vuoria sisältävistä nimistä päätellä.

Etelä-Konneveden kansallispuiston yksi suosituimmista maisemapaikoista.
Etelä-Konneveden kansallispuiston yksi suosituimmista maisemapaikoista.
Törmälän kurssikeskus.
Törmälän kurssikeskus.

Ajattelin jättää auton Kalajan parkkipaikalle, joka on vähän lähempänä Kalajan kierroksen reitin alkua, kapean hiekkatien päässä. En tiedä onko paikalla yleensä niin paljon porukkaa, kun uusi kansallispuisto kyseessä, vai oliko hyvä sää vain innoittanut paikalle erityisen paljon väkeä. Joka tapauksessa tuo melko iso parkkipaikka oli aivan täynnä. Paikalla oli jopa autoja odottelemassa paikkojen vapautumista. Valitettavasti tilan puute johtui myös siitä, että autot oli parkkeerattu liiankin väljästi. Käännyin siis takaisin ja vein auton parkkiin edeltävälle (ja myös isommalle) parkkipaikalle, Törmälän kurssikeskuksen P-paikalle (kartta tähän on postauksen lopussa). Muita parkkipaikkavaihtoehtoja myös liikuntarajoitteisille löytyy luontoon.fi-sivuilta. Törmälän pihasta löytyi alueen karttaopasteet. Lisäksi siellä olisi ollut myös kesäkahvila auki.

Kalajan kierros kartta Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Kalaja parkkipaikalle 1,5 km kyltti tien risteyksessä.
Hiekkatie Etelä-Konneveden kansallispuiston parkkipaikalle.
Peltomaisema matkalla Etelä-Konneveden kansallispuistoon.

Meidän retkemme alkoi siis ensin 1,5 km pätkällä Törmälästä Kalajaan hiekka-autotietä pitkin, millä matkalla ei paljoa erikoista näkemistä ollut. Hiekkatietä, vähän peltomaisemaa ja ohi ajavien autojen väistelyä ojaan. Kalajan parkkipaikalta reitti Vuori-Kalajan laavulle olikin sitten jo mielenkiintoisempi. Tuolla alle kilometrin matkalla oli mm. vanhan talon rauniot, kaunis horsmien peittämä rinne ja pitkän ja kapean metsälammen pääty. Ruuhkaa reitillä kyllä riitti, kuljimme jonossa muiden retkeilijöiden kanssa ja tuli ihan luokkaretki-fiilikset.

Kalaja parkkipaikka ja reittien lähtöpiste Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Kalajan parkkipaikalta lähtevät reitit.
Vanha savupiippu polun varressa.
Paskolampi.
Pieni lampi nimeltään Paskolampi.
Reitti Kalajan parkkipaikalta laavulle on kokonaan hiokoitettua polkua, joka soveltuu käveltäväksi hyvin koko perheelle.
Reitti Kalajan parkkipaikalta laavulle on kokonaan hiokoitettua polkua, joka soveltuu käveltäväksi hyvin koko perheelle.
Vuori-Kalajan lampi kesällä.
Vuori-Kalajan lampi.
Koira retkellä mukana.
Vuori-Kalajan laavu edessäpäin.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Vuori-Kalajan laavu. Upealla paikalla lammen rannalla sijaitseva laavu on todella iso ja vimpan päälle tehty rakennelma! Paikalle mahtuu isompikin määrä retkeilijöitä. Vastarannalla kohoaa kallionjyrkänteet ja sinne ylös onkin suunta reitin edetessä.  Me emme pysähdy vielä, vaan jatkamme matkaa Kalajan kierrokselle, myötäpäivään lammen rantaa pitkin.

Vuori-Kalajan laavulla riitti retkeilijöitä.
Vuori-Kalajan laavulla riitti retkeilijöitä.
Vuori-Kalajan uusi laavu Etelä-Konneveden kansallispuistossa kesällä.
Kallio Vuori-Kalajalla.
Kalajanvuori 1,3 kyltti.
Lammelta lähtevät kiertoreitit eri suuntiin.
Pitkospuut kiertävät Vuori-Kalajan lammen ympäri.
Pitkospuut kiertävät osittain lammen ympäri.
Vuori-Kalajan laavu vastarannalla Etelä-Konneveden kansallispuistossa kesällä.

Vuori-Kalajan laavu jää vastarannalle kun matka jatkuu. Polku kulkee aivan lammen rantaa pitkin ja kosteimmilla kohdilla on pitkospuut. Lammen vesi on todella kirkasta ja rannasta näkyy pohjaan asti. Kaukana näyttäisi uiskentelevan kuikka.

Uudet pitkospuut Vuori-Kalajan rannalla.
Kuikka Vuori-Kalajalla Etelä-Konneveden kansallispuistossa kesällä.
Maisema alas Kalajanjärvelle.
Vuori-Kalajan järvi.
Feliks Tarasoffin metsätorppa Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.

Keskellä metsää tulee vastaan vanha mökki. Opastekyltti kertoo mökin rakentaneen 1970-luvulla karjalansiirtolainen Feliks Tarasoff omistamalleen metsäpalstalle. Hän keräsi palstaltaan kotitarvepuuta hevosensa avulla. Ikkunasta pääsee kurkistamaan mökin sisään. Mökki on kyllä hienolla paikalla. Lammen rannassa pitää hetkeksi pysähtyä ihastelemaan maisemia. Kalajanvuori ja sen päällä siintävä näköalapaikka ovat vastarannalla.

Vuori-Kalajan kallioseinämiä.
Maisemia Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.
Ihmisiä kallioiden päällä maisemapaikalla.
Retkellä Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.
Kallioita pilkistää oksien välistä.
Vuori-Kalaja on upea näköalapaikka Pohjois-Savossa koko perheelle.
Kaatuneita puita Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.

Mökin jälkeen polku lähtee kohoamaan rinnettä ylöspäin. Kivikkoinen reitti kulkee läpi liito-oravien asuinalueen ja 140-vuotiaiden jättiläishaapojen kohoten lopulta aivan vuoren harjalle.

Liito-oravien alue Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Retkikoira juoksee yli juurakon.
Tiukka ylämäki.
Mitä ylemmäs kiivetään, sitä enemmän alkaa maisemia pilkistämään puiden välistä.
Mäen päältä näkee maisemia moneen suuntaan, mutta parhain näköala on vielä edessäpäin.
Haiku nauttii retkeilystä.
Haiku nauttii retkeilystä.
Retkeilijöitä Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.
Köydet ovat reitin turvana.
Maisema alas Kalajanvuorelta Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.

Pian saavumme Kalajan huipulle ja viralliselle näköalapaikalle. Maisema lammelle ja kauas horisonttiin on todella näkemisen arvoinen. Ei ihme, että tämä on reitin kuvatuimpia kohtia. Jyrkkä pudotus alas aiheuttaa kyllä korkeanpaikankammoiselle heikotusta. Alas on silti vähän kurkittava, varsinkin kun huomaa miten kirkasta vesi on ja miten selkeästi  veden alla olevat tukit siintävät veden läpi.

Maisema alas Kalajanvuorelta Vuori-Kalajan järvelle Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Vuori-Kalaja ja kalliot.
Maisema alas järvelle.
Maisemia kaukaisuuteen.
Kallio on puitakin korkeammalla.
Puita ja kalliota Vuori-Kalajan huipulta.
Katsomassa maisemia Kalajanvuorelta Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Maisema alas Kalajanvuorelta Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella.
Upea sininen järvi ja maisema Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kalajan kierroksella on yksi Suomen hienoimmista maisemista.
Aurinko paistaa rinteille, joiden päällä on puita.
Kallioilla istuskelemassa.
Polku kallioiden päällä.
Kalajan kierros jatkuu.

Kun eväät on syöty ja maisemia ihasteltu tarpeeksi kauan, on aika jatkaa matkaa. Näköalapaikalta polku jatkaa eteenpäin vuoren harjanteella. Polun reunamia kehystävät kanervikot ja matalampi puusto ja puskat. Maa on paikoitellen paljasta kiveä. Kalajanvuoren laelta avautuu vielä toinenkin näköalapaikka, tällä kertaa länteen päin. Opastekyltti kertoo, että mäen korkeus on 211 metriä meren pinnasta ja 77 metriä viereisestä Vuori-Kalajan lammesta.

Maisema Kalajanvuorelta toiseen suuntaan.
Vuoren laella on vanha kolmiomittaustorni, joka rakennettiin aikoinaan Maanmittauslaitoksen mittauksia varten.
Vuoren laella on vanha kolmiomittaustorni, joka rakennettiin aikoinaan Maanmittauslaitoksen mittauksia varten.
Kivenmurikka polun varrella.
Maisema Kalajanvuoren pohjoispäädystä.

Lopulta polku kiertää Kalajanvuoren pohjoispäätyyn. Alla siintää Kitulampi. Alkaa jyrkkä laskeutuminen rinnettä alas. Onneksi laskeutumista on helpottamassa tukiköydet, mutta siltikin reitti on melkoisen vaikeakulkuinen. Ei heikkopolvisille siis.

Kalajan kierros ja köydet polun varrella.
Perhonen.
Pitkospuut ja auringonpaiste.
Kitulampi.

Polku laskeutuu alas Kitulammen rantaan, josta se kiertää muutaman metrin lammen viertä, kääntyen sitten metsään ja takaisin toisen lammen, Vuori-Kalajan lammen rantaan. Joka puolella lentelee perhosia ja sää on mitä parhain. Viimeiset metrit reitti kiertää lammen rannan läheisyydessä, päätyen takaisin laavulle, josta lähdettiin matkaan rengasreitille. Laavulla tulee istuskeltua vielä pieni hetki, ennen kuin lähdemme suuntaamaan takaisin parkkipaikalle samaa reittiä kuin tulimmekin. Parkkipaikalle menee noin 2,4 km eli yhteensä kävelyä tälle reissulle tuli noin 9,4 km. Ensi kerralla voisi käydä ihastelemassa maisemia ruskan aikaan.

Metsätie.

Jos yllä oleva kartta ei näy, niin osoite parkkipaikalle on Konnekoskentie 552, Rautalampi.