Laivonsaaren nuotiopaikka, Kuopio

Näin talvella Kuopion Neulaniemestä lähtee useita hyviä kävely- ja hiihtoreittejä järvelle. Kallavedellä on useita kivoja pikkusaaria joita voi ihastella ja lyhyen kävelymatkan päässä on Kaijansaaren niemen kärjessä sijaitseva laavu ja Laivonsaaren grillikatos. Neulaniemen kärkeen pääsee ajamaan kapeaa autotietä pitkin. Aivan niemen kärjessä on pienvenesatama ja alueen isoin parkkipaikka (kartta parkkipaikalle postauksen lopussa). Talvella niemestä lähtee myös jäätie autoille. Myös matkan varrella niemen kärkeen on muutama parkkipaikka tien varrella, jos järvelle haluaa suunnata jo aiemmin.

Kohti jäätietä!
Kohti jäätietä!
Neulaniemi, Laivonsaari, Kaijansaari opaskartta.
Niemestä löytyy opaskartta, jossa näkyvät muut infopisteet. Nyt suuntaamme Laivonsaareen.
Jäätie Neulaniemen kärjestä.

Lähdemme tällä reissulla katsastamaan Laivonsaaren Nimismiehennokan grillikatoksen. Lähdemme niemen kärjestä ensin jäätielle, mutta käännymme melkeinpä heti oikealle, Neulaniemen kärjen ohi ja niin sanotusti suunnassa takaisinpäin. Retkipäivämme sää on melko pilvinen ja jopa sumuisa. Violetti usva peittää taivaan. Onneksi tuuli ei ole kovin kova.

Kallaveden jäätie.
Palosaari ja Munasaaret.

Vasemmalle jäävät Palosaari ja Munasaaret. Me olemme liikkeellä jalan, mutta myös hiihtoreittejä risteilee jäällä useita.

Palosaari.
Koira ja maisema.
Niemen kärki ja yksinäinen laituri lumessa.
Saaria talvella Kuopion Kallavedellä.

Kun niemen kärki on ohitettu, näkyykin jo Nimismiehennokka vastarannalla. Paikka on helppo erottaa pallomaisen muotonsa vuoksi ja kuinka se selkeästi erkanee saaresta. Kaukaisuudessa siintää myös Puijon torni ja hyppyrimäet. Sumuinen sää vaan peittää tornin välillä melkein kokonaan näkyvistä.

Kallavesi ja Puijon torni siintää taustalla.
Haiku odottelee, että joko jatketaan matkaa?
Haiku odottelee, että joko jatketaan matkaa?
Saaren kumpu kohoaa lumesta.
Retkellä.
Munasaaret vasemmalla. Kaksi hauskaa pallomaista kumparetta kohoaa järven pinnasta.
Munasaaret vasemmalla. Kaksi hauskaa pallomaista kumparetta kohoaa järven pinnasta.
Laivonsaari ja Nimismiehennokka.
Laivonsaari ja Nimismiehennokka.
Kävelijä Kallavedellä.
Koira pyörii hangessa.
Haikun mielestä ihan parasta on pyöriä ja hinkata itseään lumeen.
Grillikatos pilkistää puiden välistä.
Siellä se grillikatos pilkistää.
Laivonsaaren kyltti.
Talvinen retkipäivä Laivonsaaressa.

Laivonsaareen kävelee noin vartissa. Rantaan pääsisi useammastakin kohtaa, mutta me kierrämme oikeasta kulmasta. Kesällä täällä on varmaan tosi kaunista, kun pyöreät kalliot kohoavat veden ylle ja itse grillikatos on korkeimmalla kohdalla mäennyppylällä. Alueella on laiturit, grillikatos, ulkohuussi ja puuvaja.

Puuvaja Laivonsaaressa.
Laivonsaaren nuotiopaikka Kuopiossa.
Maisemia ihastelemassa Kuopion Kallaveden Laivonsaaressa.
Laivonsaaren grillikatos.
Puita ja jäätä.
Hiihtäjiä jäällä.

Vasemmalla kaukaisuudessa kohoaa Savilahden Technopolis. Hiihtäjiä tuntuu olevan paljon liikenteessä. Ihastelemme hetken maisemia, syömme eväitä ja napsimme kuvia. Takaisinpäin lähdemme melkein samaa reittiä. Kuljemme jonkin matkaa Laivonsaaren oikeata reunaa ja lopulta Munasaarien vierestä, takaisin Neulaniemen kärkeen.

Laivonsaaren kärki.
Laivonsaari talvella.
Haiku ihmettelee Laivonsaaren jyrkkiä rinteitä.
Haiku ihmettelee Laivonsaaren jyrkkiä rinteitä.
Aurinko laskee ja violetti usva lisääntyy.
Aurinko laskee ja violetti usva lisääntyy.

Yllä oleva kartta näyttää Neulaniemen kärjen parkkipaikan. Mikäli kartta ei näy, koordinaatit paikalle ovat 62°54’56.8″N 27°34’25.6″E.