Puijonsarven näköalapaikka, Kuopio

Se on talvi tullut ja blogissakin ajattelin siirtyä välillä talvisempiin aiheisiin. Retkeilemään en ole viime aikoina paljoa ehtinyt valoisan aikaan, joten otetaan kehiin vanhoja kuvia ja retki viime tammikuulta, kun kävin Puijolla Puijonsarven näköalapaikalla, Puijonnokan laavulla. Retkipäivänä sää oli erityisen upea ja aurinkoinen, joten nämä valokuvat antavat kyllä paikasta ihan täydellisen kuvan.

puijonsarvi1

Maisemaa alas Kallavedelle Puijonnokan laavulta.

Puijonsarvi sijaitsee Puijon pohjoispuolella Kuopiossa. Näköalapaikka itsessään on vanha, mutta paikan laavu on vain reilun vuoden vanha. Laavu on rakennettu myrskytuulen kaatamista puista Puijolla ja sen ovat rakentaneet oppilaat metsäkoulun oppilastyönä. Kun laavun rakentaminen aloitettiin ja sen avajaisia vietettiin vuoden 2015 lopulla, oli tapaus varsin hyvin huomioitu paikallisessa mediassa. Siitä lähtien laavu onkin ollut tosi suosittu perheiden retkikohde. Paikalta löytyy laavu, puuliiteri puineen, nuotiopaikka ja huussi.

puijonsarvi2

Hienoja maisemia voi bongata jo autotieltä, parkkipaikan läheisyydestä. Kallansillat siintävät puiden takaa.

puijonsarvi3

Lyhintä reittiä laavulle pääsee metsän halki polkua pitkin Puijonsarventien parkkipaikalta, joka on Päivärannan tien varressa oleva pieni kaistale (kartta postauksen lopussa). Reitti on lyhyt (alle kilometrin), mutta nousu kohtalaisen jyrkkää. Laavulle pääsee myös Puijontornilta päin, jolloin reittiä tulee reilu 4 km yhteen suuntaan. Talvella kuitenkin nämä polut on varattu laduille, joten paras vaihtoehto jalankulkijalle talvella on nousta rinnettä ylös pohjoispuolelta. Itse olin liikkeellä päivänä, jolloin lunta oli satanut paljon, joten pohjoispään polku oli kadonnut lumen alle, ja reitti oli oikeastaan vain umpihankea ylös asti. Yhdessä kohtaa pitää myös ylittää latu, jonka kohdalla sai olla varovainen, sillä hiihtäjät viilettävät mäkeä alas todella lujaa.

puijonsarvi4

puijonsarvi5

Ihana talviaurinko.

puijonsarvi6

puijonsarvi7

Tuolta alhaalta, Julkulan sairaalalta, nousee näköjään myös toinenkin polku laavulle.

Reitti ylös on kyllä vaivan arvoinen. Kaunis auringonpaiste ja lumiset puut peittivät maiseman joka puolelta. Aurinko pilkisteli puiden välistä ja mitä korkeammalle kiipesi, sitä enemmän alkoi maisemaa avautumaan puiden välistä. Haiku-koira vaan nautti kiipeämisestä ja se vetikin hangessa mäkeä ylös alas monta kertaa, kun minä pysähdyin kuvailemaan.

puijonsarvi8

puijonsarvi9

puijonsarvi10

Maisemaa Kallavedelle.

puijonsarvi11

Siellä se laavu jo häämöttää mäen päällä.

puijonsarvi12

puijonsarvi13

puijonsarvi14

puijonsarvi15

Puijonnokan laavu.

Laavulla istahdimme hetken ja ihailimme maisemia kaukaisuuteen. Ihan mielettömän upeat maisemat kyllä noin upealla säällä, kun kaikki on ihan sinivalkoista. paljon oli hiihtäjiä liikkeellä, joten emme hirveästi pyörineet koiran kanssa laavun toisella puolella, sillä latu menee juuri laavun ja muiden rakennusten välissä.

puijonsarvi16

Haiku ja minä.

puijonsarvi17

Latu kulkee ihan laavun vierestä.

puijonsarvi18

Upeita maisemia Kallavedelle voi ihastella suoraan laavun penkeiltä käsin.

puijonsarvi19

puijonsarvi20

puijonsarvi21

puijonsarvi22

Kuopion upeimmat maisemat.

puijonsarvi23

puijonsarvi24

Puijonsarvennenä.

Laavulla pysähtymisen jälkeen kävimme kävelemässä vielä pienen matkaa edes takaisin laavulta lähtevää toista polkua pitkin alamäkeen. Sen jälkeen palasimme samaa reittiä takaisin autotielle. Ennen kotiin lähtöä poikkesimme kuitenkin vielä järven rannassa Puijonsarvennenässä ihastelemassa järvimaisemaa. Niemen kärkeen pääsee Saturannantietä pitkin kävelemällä tien päähän.

puijonsarvi25

puijonsarvi26

puijonsarvi27

Yllä olevassa kartassa näkyy reitin lähtöpiste ja parkkipaikka. Mikäli kartta ei näy, niin koordinaatit paikalle ovat 62.939053, 27.643041.