Puijonsarven näköalapaikka, Kuopio

Se on talvi tullut ja blogissakin ajattelin siirtyä välillä talvisempiin aiheisiin. Retkeilemään en ole viime aikoina paljoa ehtinyt valoisan aikaan, joten otetaan kehiin vanhoja kuvia ja retki viime tammikuulta, kun kävin Puijolla Puijonsarven näköalapaikalla, Puijonnokan laavulla. Retkipäivänä sää oli erityisen upea ja aurinkoinen, joten nämä valokuvat antavat kyllä paikasta ihan täydellisen kuvan.

Maisemaa alas Kallavedelle Puijonnokan laavulta.
Maisemaa alas Kallavedelle Puijonnokan laavulta.

Puijonsarvi sijaitsee Puijon pohjoispuolella Kuopiossa. Näköalapaikka itsessään on vanha, mutta paikan laavu on vain reilun vuoden vanha. Laavu on rakennettu myrskytuulen kaatamista puista Puijolla ja sen ovat rakentaneet oppilaat metsäkoulun oppilastyönä. Kun laavun rakentaminen aloitettiin ja sen avajaisia vietettiin vuoden 2015 lopulla, oli tapaus varsin hyvin huomioitu paikallisessa mediassa. Siitä lähtien laavu onkin ollut tosi suosittu perheiden retkikohde. Paikalta löytyy laavu, puuliiteri puineen, nuotiopaikka ja huussi.

Hienoja maisemia voi bongata jo autotieltä, parkkipaikan läheisyydestä. Kallansillat siintävät puiden takaa.
Hienoja maisemia voi bongata jo autotieltä, parkkipaikan läheisyydestä. Kallansillat siintävät puiden takaa.
Maisemia Päivärannantien varrelta Kallansilloille.

Lyhintä reittiä laavulle pääsee metsän halki polkua pitkin Puijonsarventien parkkipaikalta, joka on Päivärannan tien varressa oleva pieni kaistale (kartta postauksen lopussa). Reitti on lyhyt (alle kilometrin), mutta nousu kohtalaisen jyrkkää. Laavulle pääsee myös Puijontornilta päin, jolloin reittiä tulee reilu 4 km yhteen suuntaan. Talvella kuitenkin nämä polut on varattu laduille, joten paras vaihtoehto jalankulkijalle talvella on nousta rinnettä ylös pohjoispuolelta. Itse olin liikkeellä päivänä, jolloin lunta oli satanut paljon, joten pohjoispään polku oli kadonnut lumen alle, ja reitti oli oikeastaan vain umpihankea ylös asti. Yhdessä kohtaa pitää myös ylittää latu, jonka kohdalla sai olla varovainen, sillä hiihtäjät viilettävät mäkeä alas todella lujaa.

Lyhin reitti Puijonnokan laavulle vie Puijonsarventien parkkipaikalta.
Aurinko paistaa puiden välistä Puijolla.
Ihana talviaurinko.
Luminen rinne matkalla Puijonnokan laavulle.
Myös Julkulan sairaalalta nousee polku Puijonnokan laavulle.
Tuolta alhaalta, Julkulan sairaalalta, nousee näköjään myös toinenkin polku laavulle.

Reitti ylös on kyllä vaivan arvoinen. Kaunis auringonpaiste ja lumiset puut peittivät maiseman joka puolelta. Aurinko pilkisteli puiden välistä ja mitä korkeammalle kiipesi, sitä enemmän alkoi maisemaa avautumaan puiden välistä. Haiku-koira vaan nautti kiipeämisestä ja se vetikin hangessa mäkeä ylös alas monta kertaa, kun minä pysähdyin kuvailemaan.

Puijonsarven laavu häämöttää edessäpäin.
Kultaisia auringonsäteitä metsässä.
Maisemaa Kallavedelle matkan varrella.
Maisemaa Kallavedelle.
Pian saavutaan laavulle.
Siellä se laavu jo häämöttää mäen päällä.
Maisemia Pohjois-Puijolta.
Maisemia Kallavedelle Puijonnokan laavulta.
Maisema Puijonnokan laavulta on upea.
Puijonnokan laavu talvella. Puijon uusi laavu.
Puijonnokan laavu.

Laavulla istahdimme hetken ja ihailimme maisemia kaukaisuuteen. Ihan mielettömän upeat maisemat kyllä noin upealla säällä, kun kaikki on ihan sinivalkoista. paljon oli hiihtäjiä liikkeellä, joten emme hirveästi pyörineet koiran kanssa laavun toisella puolella, sillä latu menee juuri laavun ja muiden rakennusten välissä.

Haikun kanssa Puijon laavulla.
Haiku ja minä.
Latu kulkee Puijonnokan laavulta.
Latu kulkee ihan laavun vierestä.
Upeita maisemia Kallavedelle voi ihastella suoraan laavun penkeiltä käsin.
Upeita maisemia Kallavedelle voi ihastella suoraan laavun penkeiltä käsin.
Maisemia Puijolta Puijonsarven näköalapaikalta.
Puijolla Puijonsarven näköalapaikalla.
Kuopion upeimmat maisemat Puijolla Puijonnokan näköalapaikalla.
Kuopion Puijonsarven näköalapaikalle voi tulla koko perheen kanssa.
Kuopion upeimmat maisemat.
Puijonsarven nuotiopaikalla.
Puijonsarvennenä.
Puijonsarvennenä.

Laavulla pysähtymisen jälkeen kävimme kävelemässä vielä pienen matkaa edes takaisin laavulta lähtevää toista polkua pitkin alamäkeen. Sen jälkeen palasimme samaa reittiä takaisin autotielle. Ennen kotiin lähtöä poikkesimme kuitenkin vielä järven rannassa Puijonsarvennenässä ihastelemassa järvimaisemaa. Niemen kärkeen pääsee Saturannantietä pitkin kävelemällä tien päähän.

Puijonsarvennenän maisemia järvelle.
Hiihtäjiä Puijonsarvennenän edustalla.
Kävelijöitä jäällä talvella.

Talvella Puijolla kiertää ladut, joten käveltäviä reittejä on vähemmän. Mutta kesällä Puijonsarven näköalapaikalle ja Puijonnokan laavulle pääsee kävelemään pidempää reittiä.

Tsekkaa muut retkipostaukseni Puijolta:

Puijolta Puijonsarven laavulle kesällä, Kuopio

Yllä olevassa kartassa näkyy reitin lähtöpiste ja parkkipaikka. Mikäli kartta ei näy, niin koordinaatit paikalle ovat 62.939053, 27.643041.