Niittylahden retkeilyreitti, Kuopio

Niittylahden ulkoilualue sijaitsee Kuopion itäpuolella, Kallaveden toisella puolen. Keskustasta sinne ajaa noin reilu puoli tuntia, kun pitää kiertää vesistön ympäri Toivalan ja Jännevirran kautta. Alueella kiertää yhteensä noin 10 kilometrin edestä luontopolkuja, jotka on merkitty puihin vihrein maalimerkinnöin. Alueella on kaksi pääreittiä; yhden rengasreitin kiertävä 2,4 kilometrin mittainen Tonkkurinmäen kierto ja 8 km mittainen Mustamäen kierros. Polut kiertävät kaksi erillistä reittiä, jotka voi kävellä yhteen menoon tai sitten kiertää vain jommankumman. Pitkällä reitillä on yksi laavupaikka sekä näköalatorni.

niittylahti28

Maisemaa Niittylahden ulkoilualueen näköalatornista.

niittylahti01

Reitin lähtöpisteessä on parkkipaikka, jossa kartta ja kahteen eri suuntaan lähtevät polut. Me kävimme kiertämässä Tonkkurinmäen luonnonsuojelualueen kierroksen, jonka jälkeen kävimme katsomassa myös toisessa suunnassa näköalatornia ja hieman siitä eteenpäin, kunnes käännyimme takaisinpäin. Torni sijaitsee noin kilometrin päässä parkkipaikasta, joten kannattaa ainakin käydä katsomassa se ja maisemat tornista käsin, ovat kyllä vaivan arvoiset.

niittylahti02

Parkkipaikalta lähdemme ylöspäin kohti Niittylahtea ja Tonkkurinmäkeä pientä metsäautotietä pitkin. Jos tietä jatkaisi eteenpäin, voisi koko pienen rengasreitin ohittaa kokonaan ja jatkaa pidemmälle 8 km:n reitille. Me kuitenkin käännymme heti vasemmalle pikkukierrokselle, kun haarautuva kyltti osoittaa meille oikean reitin. Kierrämme reitin myötäpäivään. Haiku-koira on ulospääsystä niin innoissaan, että vetää jo heti alkumatkasta rallia edestakaisin polulla.

niittylahti03

niittylahti04

niittylahti05

niittylahti06

Alkumatkan perusmetsä vaihtuu pian avarampaan maastoon, kun polku kiertää pienen aukean peltoalueen viertä. Pian polku kääntyy ylös rinteeseen ja sitä myöten takaisinpäin, ja rengasreitin loppumatka kuljetaankin rinteen päällä. Puut peittävät pääosin maisemat kaukaisuuteen, mutta muutamasta kohtaa oksien välistä pääsee ihailemaan upeita näkymiä. Retkipäivänämme tuuli oli paikoitellen todella kova ja rinteellä saakin pitää lippiksestä kiinni, ettei tuuli vie sitä.

niittylahti07

niittylahti08

niittylahti09

niittylahti10

niittylahti11

niittylahti12

niittylahti13

niittylahti14

Tämä pöytä oli vähän liian lahossa kunnossa istuskeluun ja eväiden syöntiin.

niittylahti15

niittylahti16

niittylahti17

Haiku-koira on innokkainta retkeilyseuraa.

niittylahti18

Reitin kierron jälkeen palaamme takaisin parkkipaikalle, josta suuntaamme tien yli toiseen suuntaan. Maisemat näyttävät heti erilaisille, kun kuljemme vehreän ja kostean alueen läpi pitkospuita pitkin. Kosteaa reittiä ei kuitenkaan ole pitkästi, kun maisemat vaihtuvat jo sammaleen ja kanervien peittämiin kallioihin ja kangasmetsään. Polku kohoaa koko matkan loivasti ylöspäin. Maasto on kuitenkin tosi helppokulkuista.

niittylahti19

niittylahti20

niittylahti21

niittylahti22

niittylahti23

niittylahti24

niittylahti25

niittylahti26

niittylahti27

Eipä kauaakaan kun saavumme näköalatornille. Kolmikerroksisessa tornissa on myös penkkejä alemmilla tasanteilla, jossa on hyvä syödä eväät. Tornille saapuessamme aurinko on juuri mennyt pilveen ja tuulee tosi kovasti. Odottelemmekin hetken eväiden syönnin parissa, että aurinko alkaisi paistaa, että tornista saisi oikein hyvät valokuvat. Odotus palkitaan.

niittylahti29

niittylahti30

niittylahti31

niittylahti32

Maisemaa Kuopion suuntaan. Kuopion tornikin pitäisi kuulemma näkyä täältä, mutta en löytänyt itse sitä.

niittylahti33

niittylahti34

niittylahti35

niittylahti37

niittylahti38

Todella upeat maisemat kyllä! Tornin jälkeen käymme vielä katsomassa polkua eteenpäin pienen pätkän, mille sielläpäin näyttää. Kartan mukaan Mustamäen luonnonsuojelualueen kohdalle matkaa olisi kilometrin verran. Tuuli kuitenkin yltyy ja tummat pilvet alkavat kerääntyä taivaalle, niin päätämme kääntyä takaisinpäin ja jättää pitkän reitin katselemisen toiseen kertaan.

niittylahti39

Osoitteesta Niittylahdentie 106 löytyy ulkoilualueen parkkipaikka.