Seinävuoren rotkolaakso, Tuusniemi

Pohjois-Savossa, noin 6 kilometriä Tuusniemen keskustasta, sijaitsee upea luontokohde: Seinävuoren rotkolaakso. Jääkauden aikana kallionhalkeamaan muovautunut syvä rotko on näkemisen arvoinen paikka ja hyvä päiväretkikohde. Rotkon ympäri korkeilla kallioilla sekä pätkän rotkon pohjallakin kiertävä Rotkolaakson kierros on noin 2,5 kilometrin mittainen ympyrän kiertävä luontopolku. Rotkon lisäksi polku kiertää rotkon päässä olevan lammen ympäri. Reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Rotkolaaksosta voi kävellä myös pidemmän reilun 24 kilometrin matkan Kaavinkoskelle Mäkimajan metsästysmajan, Konttimäen ja Ahvenlammin laavun kautta.

Seinävuoren rotkolaakso Tuusniemellä.
Seinävuoren rotkolaakson alkupiste ja grillikatos.
Seinävuoren rotkolaakson alkupiste ja grillikatos.

Rotkolaaksolle on selkeät opasteet heti maantien varresta. Parkkipaikka autoille sijaitsee pienen hiekkatien päässä (katso kartta postauksen lopusta). Heti reitin alussa on kookas laavu, jossa on nuotiopaikka, monta pöytää ja käymälä. Laavulle, sekä sen vieressä olevalle lammelle on esteetön pääsy, ja lisäksi parkkipaikalta voi ajaa vielä eteenpäin esteettömälle näköalatasanteelle, josta näkee maisemaa rotkon pohjalle. Upeita maisemia pääsevät täällä ihastelemaan siis myös ne, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä kiertämään koko luontopolkua.

Pieni Seinälampi ja laituri jonne esteetön pääsy.
Pienelle Seinälammelle on esteetön pääsy.

Muutama askel autolta ja grillikatokselta ja heti edessä avautuvat kauniit maisemat Pienelle Seinälammelle. Upea aurinkoinen sää, tyyni veden pinta ja lähes pilvetön taivas saavat kaivamaan kameran samantien esille ja räpsimään kuvia lammen pintaan heijastuvista maisemista. Vastarannan kalliot näyttävät upeille vettä vasten.

Rotkolaakson kierros kyltti.
Pieni Seinälampi.
Pieni Seinälampi.
Pieni Seinälampi Seinävuoren rotkolaaksossa.
Seinävuoren rotkolaakson pitkospuut.
Tästä se polku lähtee.

Kun olemme ihastelleet tarpeeksi maisemia lammella, on aika aloittaa virallinen reitti. Polku on merkattu maastoon punaisin vaakaviivoin puiden runkoihin. Lähdemme kiertämään polkua myötäpäivään. Reitti alkaa lyhyellä pätkällä pitkospuita, jonka jälkeen kiivetään kallioiden päälle. Aurinko porottaa ja hiki tulee kiivetessä. Haiku-koira on tyytyväinen, kun viimein päästään kävelemään reippaasti eteenpäin pitkän odottelun jälkeen, kun emäntä vain haluaa räpsiä kuvia.

Rotkolaakson kierros Pohjois-Savossa.
Seinävuoren rotkolaakson rotkoja kesällä.
Seinävuoren rotkolaakson rotkoja ja lampia.

Ei tarvitse kulkea pitkällekään, kun ensimmäiset maisemat alas rotkoon avautuvat edessä. Jylhät kallionreunamat, syvät pudotukset ja alla siintävä lammen tumma vesi saavat haukkomaan henkeä. Syvä rotko on parhaimmillaan jopa 25 metriä syvä, 500 metriä pitkä ja 20-40 metriä leveä. Vastaantuleva polku kulkee rotkon toisella puolella ihan rotkon reunalla ja muita kävelijöitä kulkeekin toisella puolella paljon. Joissakin kohdissa rotko on todella kapea ja tuntuu ja kuulostaa sille, kuin toiseen suuntaan kulkeva polku olisi ihan vieressä. Välillä pitää poiketa polulta kurkkimaan varovasti alas rotkoon ja räpsiä vähän kuvia, vaikka vähän heikottaakin. Tälläiset paikat tekevät hyvää korkeanpaikan kammolle.

Kurkkaus alas rotkoon.
Aurinko paistaa alas rotkoon.
Auringonpaisteinen polku.
Seinävuoren rotkolaakson näköalatasanne.
Noin puolessavälissä rotkoa on näköalatasanne, jonne pääsee myös suoraan autolla.
Maisema alas Seinävuoren rotkolaakson näköalatasanteelta.
Maisemia alas Seinävuoren rotkolaaksoon. Melkoinen pudotus.
Portaita ja sammaleisia kiviä.
Pieni puro.

Rotkon päädyssä ja reitin käännöspisteessä polku laskeutuu alas rotkoon ja lähtee sitten nousemaan takaisinpäin rotkon toista puolta. Rotkon pohjalla kannattaa kuitenkin poiketa pääpolulta ja käydä katsomassa tarkemmin maisemia myös rotkon pohjalta. Auringonpaahteisen rinteen jälkeen pohjan varjo ja viileys tuntuvat ihanilta. Solan pohjalla solisee puro ja maisemat ympärillä ovat upean vehreät ja lähes viidakkomaiset. Koko reitin varrella kun on tuijotellut alaspäin rotkoon, on hauska katsella välillä maisemia ylöspäinkin ja ihailla kallioiden upeita tekstuureita ja sammalta.

Maisemia Seinävuoren rotkolaakson pohjalta.
Maisemia Seinävuoren rotkolaakson pohjalta.
Puro Seinävuoren rotkolaakson pohjalla.
Kallionseinämä.
Yksityiskohtia sammaleesta.
Puro jonka vieressä polku.
Aurinkoisia kallioita Seinävuoren rotkolaaksossa Pohjois-Savossa.

Kun olemme pyörineet aikamme rotkon pohjalla, palaamme pääpolulle ja lähdemme kiertämään kallioiden yllä reittiä takaisinpäin. Ilta-aurinko paistaa rinteeseen juuri sopivasti. Tällä puolella maisemat alas rotkoon ovat ehkä helpommin nähtävissä ja polku kulkeekin pääosin aika lähellä rotkon reunaa. Ohitamme pian näköalatasanteen kohdan vastapuolelta.

Maisema alas kallionseinämiin ja rotkoon Seinävuoren rotkolaaksossa. Tämä on Pohjois-Savon upea retkikohde.
Upeita kallioita ja huikeita maisemia alas riittää ihasteltavaksi.
Polkua ja havupuustoa.
Halkeilleita kallioita.
Maisema alas rotkoon Seinävuoren rotkolaaksossa.
Pohjois-Savon paras retkikohde koko perheelle löytyy Tuusniemeltä.
Pieni Seinälampi auringossa.

Pian saavumme Pienen seinälammen päätyyn. Hauska katsella maisemia nyt toisesta suunnasta. Kiertelemme rinteessä lammen rannassa aika kauan, ja meinaammekin kadottaa polun jatkokohdan, kun polku haarautuu kahteen osaan ja molemmat on merkitty samoin merkein. Oikea reitti kuitenkin löytyy lähes lammen rannasta ja pääsemme jatkamaan matkaa.

Upea iso irtonainen lohkare Pienen seinälammen päädyssä.
Upea iso irtonainen lohkare Pienen seinälammen päädyssä.
Upea retkikohde löytyy näin läheltä Kuopiota.
Lepohetki ilta-auringossa.
Lepohetki ilta-auringossa.
Maisemia alas rinteiltä lammelle.

Polku kiertää lammen ympäri ja kohoaa ylös Seinävuoren rinteeseen. Rinteestä voi ihailla maisemia kauas lammen yli. Korkeimmalta kohdalta voi nähdä myös reitin alkupään ja grillikatoksen. Polku kiertää vielä pätkän lammen päädyn ympäri ja pitkospuita pitkin takaisin alkuun.

Seinävuoren rotkolaakson lampi ylhäältä päin.
Seinävuoren rotkolaakson lammen ranta.

Rotkolaaksoa on kehuttu paljon retkikohteena ja en ihmettele yhtään, kerrassaan lumoava paikka!

Katso myös muut postaukseni Tuusniemeltä ja lähiseuduilta:

Syksyinen retki Seinävuoren rotkolaaksoon
Keskimmäisen lintutorni, Tuusniemi

Yllä kartta, jossa merkittynä tien risteyskohta, josta käännytään hiekkatielle, jonka päädyssä on parkkipaikka, josta luontopolku alkaa. Mikäli kartta ei näy, osoite on Loukeisentie 177, 71200 Tuusniemi.