Riisitunturin kansallispuisto, Posio

Heinäkuussa Kuusamon retkellämme poikkesimme yhtenä päivänä Posiolla Riisitunturin kansallispuistossa. Kuusamossa riittää paljon nähtävää, mutta jos haluaa nähdä vähän erilaisia maisemia ja on aikaa, kannattaa käydä tutustumassa myös lähellä olevaan Riisitunturiin. Kuusamosta tuntureille on matkaa noin 60 kilometriä. Riisituntureilta näkee usein tykkylumen peittämiä talvikuvia, mutta paikka on mielestäni kaunis retkikohde myös kesällä. Kesällä voi ihastella tunturin laelta maisemia alas järville ja niiden takana siintäville toisille vuorille ja tuntureille. Vaarat, rinnesuot, sammaleiden peittämät laajat rinnealueet ja pienet käppyrät havupuut ja koivut luovat paikalle omalaatuisen ilmeen.

riisitunturi01

Riisitunturin kansallispuiston lähtöpiste.

Riisitunturilla kiertää lukuisia erimittaisia luontopolkuja (hiihtolatujen lisäksi). Lyhyin edestakainen reitti tunturin huipulle on vain 1,7 km suuntaansa. Tuntureilla kiertävät rengasreitit ovat 4,3 km, 7 km, 10,7 km ja 10,9 km mittaisia. Me kävimme päiväretkellä kiertämässä 4 kilometrin reitin, Riisin rääpäsyn. Retkipäiväksi sattui viileä, pilvinen ilma. Onneksi sää oli kuitenkin sen verran selkeä, että maisemien ihastelu kauas alas tuntureilta onnistui. Viileällä kelillä on kyllä aina mukavampi kävellä, mutta tosin innokkaana valokuvaajana sitä toki toivoo pilvetöntä, sinistä taivasta.

riisitunturi02

Tapion pöytä, eli vaakasuuntaan kasvava metsäkuusi.

riisitunturi03

riisitunturi04

Luontopolku alkaa samantien nousulla kohti ensimmäistä tunturin huippua. Sorainen polku mutkittelee puiden lomassa. Kuitenkaan pitkälle ei tarvitse kulkea, kun taaksepäin vilkaistessa voi jo alkaa ihastella alla siintäviä maisemia. Ja maisemat sen kun parenevat, mitä korkeammalle kuljetaan. Alun runsasoksaiset puut kutistuvat ja harveneat nopeasti, mitä pidemmälle ja ylöspäin edetään. Kulku on hidasta, koska jatkuvasti on pysähdyttävä nappailemaan kuvia. Jokainen polun mutka on entistä valokuvauksellisempi. Haiku-koirakin joutuu odottamaan, kun ihmiset keskittyvät valokuvailuun. Onneksi meidän pentu on oppinut kärsivälliseksi odottelijaksi meidän lukuisten valokuvailuretkien myötä.

riisitunturi05

Haikukin nauttii retkeilystä.

riisitunturi06

riisitunturi07

riisitunturi08

Huipulla tuulee.

riisitunturi09

riisitunturi10

riisitunturi11

riisitunturi12

Luontopolut haarautuvat Riisitunturin huipulta.

Riisitunturin huipulla polku haarautuu useampaan osaan. Kuitenkin ennen kuin jatkamme omaa polkuamme rinnettä alas, käymme kiertämässä tunturin huipulla kulkevan polun päästä päähän. Pitkulaiselta huipulta näkee kauas ja katselemmekin maisemia jokaiseen suuntaan. Oikeastaan pilvinen sää antaa kuville aika maagisen tunnelman.

riisitunturi13

Upeita maisemia Riisitunturin huipulta.

riisitunturi14

riisitunturi15

riisitunturi16

riisitunturi17

riisitunturi31

Ruohokanukka.

riisitunturi18

riisitunturi19

riisitunturi20

Pitkospuita ja retkeilijöitä kaukaisuudessa.

riisitunturi21

riisitunturi22

Ikkunalampi.

riisitunturi32

Kun rinnettä on kuljettu alas jonkin matkaa, maasto alkaa muuttua vetisemmäksi. Pitkospuut vievät kosteimpien suoalueiden yli. Yksi retken mieleenpainuvimpia nähtävyyksiä on rinteessä oleva suolampi, Ikkunalampi. Kun saavumme paikalle, joutui ihan hieraisemaan silmiään, sillä niin erikoiselle lampi näyttää livenä. Ihan kuin lampi loppuisi tyhjyyteen tai toisaalta jatkuisi ikuisuuksiin päädystä, sillä lammen takana näkyy kaukana, alhaalla oleva järvi. Ikkunalammen jälkeen polku kulkee upeiden suoalueiden läpi, jotka ovat täynnä erilaisia suokasveja ja -kukkia. Lakat ovat esimerkiksi juuri kukassa.

riisitunturi23

riisitunturi24

Riisin autiotupa ja taukopaikka.

Riisin rääpäsyn -reitin loppupäässä on Riisin autiotupa ja taukopaikka. Pysähdymme syömään eväät ennen kuin jatkamme matkaa. Loppumatka kulkee jälleen suo- ja sammalalueiden läpi rinnettä alas. Lopulta saavumme samoille alueille kuin mistä lähdimme liikkeelle. Takaisinpäin tuleva polku kulkeekin lähes ylöspäin kulkevan polun rinnalla loppumatkasta.

riisitunturi25

riisitunturi26

riisitunturi27

riisitunturi28

riisitunturi29

riisitunturi30

Mukava päivä ja upea retkikohde! Nousuista huolimatta Riisin rääpäsy on hyvä ja helppo reitti koko perheelle. Polut ovat hyväkuntoiset ja helppokulkuiset, reitti selkeästi merkitty ja maisemat aivan upeat.

Kartasta näet osoitteen Riisitunturin tienhaaraan. Huomaa, että myös tuossa risteyksessä on parkkipaikka, mutta ajamalla hiekkatien loppuun pääsee toiselle isommalle parkkipaikalle, joka on tunturin luontopolkujen lähtöpiste. Mikäli kartta ei näy, osoite on Patoniementie 180, 97925 Posio.