Kuopion Neulamäen näköalatorni

Kuopio on tuttu Puijosta ja Puijon tornista, mutta löytyy täältä muitakin näköalapaikkoja, jotka tarjoavat kivat maisemat ja vieläpä ilmaiseksi. Kuopion Neulamäen näköalatorni on sellainen paikka, minne tulee usein lenkkeilyn lomassa poikettua. Tornille tulee suunnattua myös erityisen hienoina päivinä, tai kun vaikkapa taivas ja pilvet ovat erikoiset. Minulla alkaakin olemaan hyvä kokoelma maisemakuvia tornista eri vuodenajoilta ja säiltä.

neulamaen_nakoalatorni1

Maisemaa pohjoiseen päin Neulamäen näköalatornilta 9.6.2015, noin kello 8 aikaan illalla.

neulamaen_nakoalatorni2

Tornia voi olla hieman hankala löytää, sillä opasteita tai kylttejä ei paikalle ole. Tornille pääsee kiipeämään metsän puolelta Neulamäen lenkkipolun varrelta, mutta paikalle voi ajaa myös suoraan autolla. Osoite Mahlatie 18 vie risteykseen (kartta löytyy postauksen lopusta), josta oikealle kääntymällä pääsee perille hiekkatietä pitkin. Tornin ympärillä on reilusti tilaa, jonne mahtuu parkkeeraamaan. Alueella on itseasiassa kaksikin puutornirakennelmaa, joista korkeammassa on kaksi tasannetta. Näköalapaikka sijaitsee Neulamäen korkeimmalla kohdalla ja tornista aukeavat hienot maisemat Kallaveden ylle. Saaret peittävät vesistöä, joten hienot maisemakuvat ovat taattuja. Lisäksi pitkällä putkella saa kivoja valokuvia keskustasta ja Puijon tornista. Harmi vain, että keskellä rinnettä koivut ovat kasvaneet niin korkeiksi, että ne peittävät osan maisemasta, muuten tornista saisi kuvattua pitkän panorama-pätkän maisemaa.

neulamaen_nakoalatorni3

neulamaen_nakoalatorni4

neulamaen_nakoalatorni5

Näköalatornin ylätasannetta. Taustalla näkyy maisemaa Puijolle ja keskustaan päin.

neulamaen_nakoalatorni6

neulamaen_nakoalatorni7

neulamaen_nakoalatorni8

Puijon torni.

neulamaen_nakoalatorni9

Nälöalapaikalta laskeutuvat portaat alas Neulamäen lenkkipoluille. Polkuja pitkin pääsee Neulamäen keskustaan tai sitten syvemmälle metsään, esimerkiksi Tervaruukkiin tai Neulaniemeen asti. Kesällä polkuja risteilee metsissä runsaasti, mutta talvella isoimmat polut on varattu hiihtoladuiksi.

neulamaen_nakoalatorni10

neulamaen_nakoalatorni11

neulamaen_nakoalatorni12

Yllä olevasta kartasta näet risteyksen, josta oikealle käännyttäessä siirrytään nimeämättömälle tielle. Näköalapaikka sijaitsee tien päässä. Mikäli kartta ei näy, osoite risteykseen on Mahlatie 18, 70150 Kuopio.