Suovu-Palosen ulkoilureitillä

Kuopion länsipuolella sijaitsee Suovu-Palosen retkeilyreitti, joka on noin 16 kilometrin mittainen luontopolku. Polku kulkee osittain metsäautoteitä pitkin, mutta osa reitistä on pieniä polkuja ja hankalakulkuista kivikkoa. Reitin varrelta löytyy useita nuotiopaikkoja ja neljä laavua. Kävimme viikko sitten tutustumassa tuohon reittiin, tai oikeastaan pätkään reitistä. Retkelle sattui upea aurinkoinen kevätsää. Lähdimme kiertämään polkua reitin pohjoispäästä, Susilehdolta, jonka lähtöpisteestä löytyy tilava parkkipaikka autoille (kartta reitin lähtöpisteeseen löytyy tämän postauksen lopusta). Suuntasimme Lammasjärven laavulle, jonne opasteiden mukaan matkaa tuli 3,5 kilometriä.

suovupalosen_ulkoilureitti1

suovupalosen_ulkoilureitti2

Polun alkupätkä kiersi osittain lähellä autotietä. Maisemina oli metsikköä ja kapeita, juurakoiden peittämiä polkuja. Osittain polulla oli myös paljon kiviä, joten sai olla tarkkana mihin jalkansa asettaa. Reitti on merkattu vihreillä maalimerkinnöillä puun runkoihin. Pääasiassa reitin seuraaminen oli helppoa, mutta loppupätkillä lähellä Lammasjärven laavua olisimme saaneet harhailla enemmänkin, ellei reitin varrelle olisi laitettu lisäksi vihreitä nauhoja puun oksiin opastamaan oikeaan suuntaan. Vielä ei kaikissa puissa ollut isoja lehtiä reissatessamme, joten puskien läpi pystyi vielä näkemään aika pitkälle. Myöhemmin kesästä reitin löytäminen saattaa olla hieman vaikeampaa, kuvittelisin.

suovupalosen_ulkoilureitti4

Peräjärvi

suovupalosen_ulkoilureitti3

Metsikön jälkeen saavuimme pitkospuille, jotka kulkivat pienen Peräjärven viertä. Tai paremminkin lampihan tuo oli kokonsa puolesta. Joka tapauksessa saimme ihailla kauniita maisemia lammen viertä kulkiessamme. Meillä oli reissulla mukana 4 kuukautinen koiranpentumme Haiku, joten reitti oli melko hankalaa pienelle koiralle. Meidän pentu onneksi pitää kiipeilystä, joten hän halusi kävellä suurimmalta osin itse, vaikka kannoimmekin pentua aina ajoittain ja pahimpien kivikoiden yli. Matka oli muutenkin sen verran pitkä, että olimme varautuneet joka tapauksessa kantamaan pentua osan matkasta, joten siinä tapauksessa se ei menoa haitannut.

suovupalosen_ulkoilureitti5

suovupalosen_ulkoilureitti7

suovupalosen_ulkoilureitti6

Peräjärven jälkeen reitti muuttuu entistä kivikkoisemmaksi ja ahtaammaksi ja pari kohtaa polusta kulkee hyvinkin korkeiden louhikoiden läpi. Kivien välissä oli syviä koloja ja vettä, joten eteneminen oli aika tarkkaa ja hidasta. Maisemina vaihtelivat hakkuualueet, pienet purot ja lopulta polun oikealla puolella alkoi siintää Väärä-järvi. Polku mutkitteli sen verran paljon järven sivustassa kulkiessaan, että aloimme miettiä, meneekö reitti missään vaiheessa rantaan asti tai kierrämmekö ympyrää. Kuitenkin ennen Lammasjärven laavua saavuimme rantaan järven eteläosassa, lähes Väärä-järven ja Lammasjärven välissä. Järvien välissä kulki ohut sola ja puro, jonka varrella oli paljon kauniita kuvauksellisia kivikkoja. Ennen laavua ylitimme vielä puron ja sillan, jossa saimme taas ihastella upeita metsämaisemia ja puron solinaa.

suovupalosen_ulkoilureitti8

Väärä-järvi

Väärä-järvi

Vääränsahi, puro ja kapea kohta Väärä-järven ja Lammasjärven välissä.

Melko kivikkoinen reitti ennen Lammasjärven laavua.

Melko kivikkoinen reitti ennen Lammasjärven laavua.

suovupalosen_ulkoilureitti13

lammasjarven_laavu4

lammasjarven_laavu3

Lammasjärvi

lammasjarven_laavu1

Lammasjärven laavu

lammasjarven_laavu2

Lammasjärven laavulta aukenivat upeat maisemat Lammasjärvelle, jossa istuskelimme hetken. Laavu oli hyvässä kunnossa ja polttopuita yms. oli saatavilla. Takaisinpäin oikaisimme laavulta lähtevää toista polkua pitkin. Polku vei Peräjärventie-nimiselle metsätielle, jota pitkin kuljimme autotielle saakka. Tie oli suoraa tietä hakkuualueiden ja metsän läpi. Suunnittelimme jo seuraavaa reissua, että oikaisemme samaa reittiä takaisin laavulle, ja jatkamme matkaa sitten siitä eteenpäin tutkimaan uusia polkuja.

suovupalosen_ulkoilureitti14


Yllä olevasta kartasta näet reitin lähtöpisteen. Mikäli kartta ei näy, osoite on Länsirannantie 1535, 71610 Kuopio.